Kezdőlap LIFE MAGAZIN Női Napozó

Imádjuk az alkoholmentes sört, de ettől kevesebb alkoholt is iszunk?

Az egész világon növekszik az alkoholmentes italok népszerűsége. Itt nem az üdítőkre gondolunk, hanem alkoholmentes sörökre, borokra, sőt, tömény italokra. Ugyanakkor Magyarországot továbbra is a „legalkoholistább” országok között tartják számon, szakértők szerint nincs olyan magyar család, amelyet ne érintene valamilyen mértékben az alkoholizmus. Vajon betört-e hozzánk is a józanság „trendje”, vagy ez is megmarad a tőlünk egyre távolodó nyugati világ hóbortjának?

Valószínűleg minden magyarnak egészen korai emlékei vannak az alkohollal kapcsolatban. Jobb esetben a szülőkről, amint munka után hazaérve felszisszentettek egy doboz sört, vagy hogy a családi ünnepeknél gyerekként maga is belenyalhatott a sörhabba. A rosszabb verzió részleteibe inkább ne menjünk bele, aki átélte, az valószínűleg okkal kerüli a szeszt – vagy épp saját maga sem tud szabadulni tőle.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) alkoholizmussal foglalkozó 2016-os adatai szerint lakosságarányosan Magyarországon van a legtöbb alkoholista világszinten. Az ország több mint egyötöde, 21,2 százaléka volt akkor alkoholistának tekinthető – még az oroszok 20,9 százalékos értékét is megelőzve.

A nemek közötti eloszlás talán még látványosabb: míg a magyar nők 7,2 százaléka volt alkoholistának tekinthető, addig a felnőtt férfi lakosság 36,9 százaléka. Eszerint nagyjából minden harmadik férfi alkoholista lehet Magyarországon.

A „legjózanabb” nemzedék

A World Finance januári cikke alapján az alkoholfogyasztás visszaesésének több oka is van, az egyik legfontosabb talán a pandémia. Az Új-dél-walesi Egyetem kutatása szerint a covid-lezárásokat követő hónapokban a 40 éves korosztály körében ugyan enyhén nőtt az alkoholfogyasztás mértéke, a megkérdezett fiatalok 44 százaléka lényegesen kevesebb szeszt fogyasztott.

A fiatalabb generációknál már régebb óta megfigyelhető a séma, hogy kevesebbet isznak szüleiknél. A Z-generáció tagjai (1995-2010 között születettek) 20 százalékkal kevesebb alkoholt fogyasztanak, mint az eggyel fölöttük lévő Y-generáció (1980-1995), akik szintén kevesebbet fogyasztottak ennyi idős korukba mint az X-generáció vagy a baby-boomer generáció.

„Minden családot érint az alkoholizmus”

A WHO 2016-os adatait is óvatosan kell kezelni, mert az inkább egy becslés mint valós mérés. Elmondásuk szerint az adatok vagy önbevalláson alapulnak, vagy szakértők becsléseit vették figyelembe, ugyanis vannak országok, ahol megtagadták a válaszadást.

Nagyon nehéz nyomon követni az alkoholbetegek számát az országban, de az, hogy a felnőtt férfi lakosság több mint egyharmada érintett lenne, teljesen abszurd, inkább a 11-12 százalék reális. Ugyanakkor abban mindketten biztosak, hogy Magyarország továbbra is éllovas az alkoholfüggőség tekintetében.

Mindenhol máshogy isznak!

A déli egy valamivel rendszeresebb, ugyanakkor sokkal kevesebbet fogyasztó kultúra, a klasszikus “a vacsora mellé dukál egy pohár bor” hozzáállás.
Ezzel szemben az északi, egy “ritkábban iszunk, de akkor sokat” mentalitásra épül, ami a szakértő szerint erőteljesen rongálja az ember egészségét.
Mint elmondta, Magyarország inkább az északi kultúrához tartozik, ami az oroszok behatásának köszönhető. „Mindenki azt mondja, hogy a magyar mindig is egy pálinka fogyasztó nép volt, de ez nem igaz. A tömény ital fogyasztás körülbelül a 2. világháború után jött divatba, a szovjetek megszállása alatt, azelőtt inkább voltunk egy bor nemzet.”

Az alkoholmentes italok népszerűségének növekedése sem jelenti azt, hogy a klasszikus alkoholos italok fogyasztása visszaesne. „Meg kell vizsgálni, hogy ezeket az italokat az alkoholos italok helyett, vagy az üdítők helyett isszák az emberek. Ha az utóbbi, akkor ezekre a mentes italokra igazából tekinthetünk a rendes szeszesitalok reklámkampánnyaként is.”

Remény ezzel együtt is van a javulásra, az pedig az adatokból is látszik, hogy generációról-generációra csökken a szeszfogyasztás mértéke. Ha pedig teljesen soha nem is hagyjuk magunk mögött a piát, akárcsak a száraz hónapok és a mentes italok, akár a felelősségteljes alkoholfogyasztás is trenddé válhat hazánkban.