Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

A KSH arra kiváncsi, hogy miből élünk

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az év végégig 15 ezer háztartást kérdez meg erről a Központi Statisztikai Hivatal

Az Európai Központi Bank által koordinált „Miből élünk?” című kutatás az euróövezeti tagállamok számára kötelező, míg Magyarország önkéntesen csatlakozott a programhoz 2014-ben – adta hírül a Központi Statisztikai hivatal.

A felmérés elsődleges célja, hogy európai szinten összehasonlítható adatok álljanak rendelkezésre a háztartások vagyoni helyzetéről. A kutatás legfontosabb törekvése, hogy olyan elemzések készüljenek, amelyek jelentősen hozzájárulnak a hatékony nemzeti és európai szintű gakszdaságpolitikai döntések meghozatalához.

A KSH munkatársai rákérdeznek a háztartások adósságaira, hiteleire, a felvett kölcsönökre, valamint a tulajdonukban lévő ingatlanokra, járművekre, értéktárgyakra és a pénzügyi eszközökre (bankszámlák, befektetések, nyugdíjcélú megtakarítások).

A terepmunkára december 18-ig sor kerül. Most, az első szakaszban, szeptember végéig a kérdőívet kizárólag interneten lehet kitölteni. A második, október 1. és december 18. közötti szakaszban kérdezőbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyek nem éltek az online kitöltés lehetőségével.

A kutatásban részt vevő országok adatait az Európai Központi Bank gyűjti össze, az eredményekből pedig 2025-ben a KSH és a Magyar Nemzeti Bank is közöl összesített adatokat.