Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Egy friss tanulmányból derült ki, hogy egy milliárdos egy milliószor több üvegházhatású gázt bocsát ki, mint egy átlagember.

A brit Oxfam jótékonysági szervezet legfrissebb felméréséből derült ki, hogy egy milliárdos egy milliószor több üvegházhatású gázt bocsát ki, mint egy átlagember. A hétfőn közzétett felmérésben a világ 125 leggazdagabb milliárdosát vizsgálták, megállapításaik pedig igencsak lesújtók.
A szervezet megállapította, hogy az átlagemberekkel ellentétben a világ leggazdagabbjainak befektetései teljes kibocsátásuk mintegy 70 százalékát teszik ki: a jelentés szerint a milliárdosok befektetései évente átlagosan 3 millió tonna szén-dioxidot termelnek fejenként, mely az átlagember mintegy 2,76 tonnás kibocsátásának több mint egymilliószorosa.
Nafkote Dabi, az Oxfam klímaváltozással foglalkozó vezetője ennek kapcsán rámutatott, a milliárdosok életmódjából adódóan, akik magángépekkel utaznak és jachtokon üdülnek, kibocsátásuk alsó hangon az ezerszerese az átlagemberének.
Úgy fogalmazott, ennek a néhány milliárdosnak olyan “befektetési kibocsátása van”, mely konkrétan egyes országok (Franciaország, Egyiptom vagy épp Argentína) kibocsátásával vetekszik.
A szakértő megjegyezte, noha ők a legnagyobb kibocsátók, aligha hajlandók figyelembe venni, hogy menyi kárt tesznek tevékenységükkel, az éghajlatváltozás kapcsán pedig előszeretettel dugják homokba a fejüket. Hangsúlyozta, “ennek változnia kell”, utalva ezzel arra, hogy hatalmas felelősségük van az ügyben, és még mindig menekülnek az elszámoltathatóság elől.