Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
"És akkor szerdán nem csináltam mást, mint találtam egy meteorit-darabot a mezőn!"

 

Több, mint egy hete, a történelmi francia tájegység fölötti égen 03:59-kor egy fényes nyalábot azonosítottak. A körülbelül 60 m átmérőjű 2023_CX1 névre hallgató kisbolygó felfedezését Sárneczky Krisztián, magyar csillagásznak köszönhetjük.

A dolog pikantériája, hogy Sárnaczky már egy nappal a földet érés előtt azonosította a 2023_CX1-t a Piszkéstetői Obszervatóriumból. Az elmúlt 20 évben eddig hét alkalommal sikerült a kutatóknak úgy felfedezniük egy kisbolygót, hogy előre meg tudják becsülni a becsapódás időpontját. A magyar csillagász nevéhez immár két ilyen felfedezés köthető.
A kisbolygó 60-80 km magasban esett szét egy robbanás következtében, de több helyen sikerült elcsípni a fényesen ragyogó 2023_CX1-t: Belgiumban, Dél-Nagy-Britanniában, Északnyugat-Franciaországban is készültek felvételek róla.

Késöbb egy lelkes, normandiai amatőr csoport úgy döntött, a lehetséges helyeket végigfésülik, hátha találnak maradványt a kisbolygóból. A keresés pedig sikerrel zárult: a 18 éves diáklány, Loïs Leblanc talált rá a földbe fúródott sötét kőre, ami egyenesen a világűrből érkezett a mezőre.