Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kisgyermekes családok már januártól maximális összeggel igényelhetik a gyermekgondozási díj (GYED) extrát – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) vasárnap. 

A gyermekgondozási díj (GYED) maximális összege januártól a minimálbér-emeléssel bruttó 324 800 forintra – 2010-hez képest már több mint háromszorosára – emelkedett.

A GYED extra mellett a szülő dolgozhat, vagy akár egyetemre is járhat.

A közlemény szerint a GYED extra intézkedéscsomag több élethelyzetben is segítséget jelent a kisgyermekes családok számára: akkor is, ha újabb gyermek születik a családba, illetve akkor is, ha az anya úgy dönt, hogy a gyermeknevelés mellett munkát vállal.

Ennek köszönhetően több – különböző korú – gyermek után egy időben is járhatnak a gyermekgondozási ellátások, vagyis a csecsemőgondozási díj (CSED), a gyermekgondozási díj (GYED) és a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES). Emellett a GYED extra bevezetésekor a gyermek egyéves korától, majd 2016. január 1-jétől már a gyermek féléves korától időkorlátozás nélkül dolgozhatnak a szülők a GYED és a GYES folyósítása mellett.

A csaknem kilenc éve bevezetett intézkedéscsomag részét képezi az úgynevezett diplomás GYED, amely nagy segítség a felsőoktatási tanulmányaik alatt vagy friss diplomásként szülővé váló, munkatapasztalattal még nem rendelkező fiataloknak.

A diplomás GYED időtartama 2018-tól egy évvel meghosszabbodott, így már a gyermek 2 éves koráig jár. Összege pedig ugyancsak a minimálbér-emelésnek köszönhetően évről évre nő: 2023-ban alapképzés esetén 162 400 forintra (a minimálbér 70 százaléka), mesterképzés esetén pedig 207 480 forintra (a garantált bérminimum 70 százaléka) emelkedett. Emellett 2020. január 1-től bővült a diplomás GYED-re jogosultak köre azáltal, hogy ha az érintettnek az ellátás folyósítása alatt vagy annak megszűnését követő egy éven belül újabb gyermeke születik. Ugyanis ez után a gyermek után is igényelhető az ellátás.

A 2023. január 1-jétől érvényes 30 év alatti, gyermeket vállaló nők személyijövedelemadó-mentessége a csecsemőgondozási díj (CSED), a gyermekgondozási díj (GYED) és az úgynevezett diplomás GYED összegére is vonatkozik, így ezeket az ellátásokat magasabb összegben kaphatják kézhez a fiatal anyák.

A CSED mértéke 2021. július 1-jétől a korábbi 70 százalékról 100 százalékra emelkedett, ami azt eredményezi, hogy az édesanyák a korábbi nettó keresetüknél magasabb összegű ellátásban részesülhetnek: a CSED összege a korábbi bruttó fizetésükkel megegyező lehet.

A 30 év alatti anyák SZJA-mentességének köszönhetően az érintettek a GYED-et és a diplomás GYED-et is magasabb nettó összegben kaphatják, hiszen az ellátások összegét kizárólag 10 százalékos nyugdíjjárulék-levonás terheli, a 15 százalékos személyi jövedelemadó-előleget nem kell belőle levonni. Abban az esetben, ha az apa igényli a GYED-et, a tavaly életbe lépett 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentességének köszönhetően 25 éves koráig ugyancsak magasabb összegű gyedben részesülhet – közölte a minisztérium.