Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Mára, amiről pár éve csak elméletben beszélgettünk, hogy a gépek átveszik az uralmat, szép lassan kezd valóággá válni. A Német Újságíró Szövetség az átalakításról szóló döntést antiszociálisnak és szélsőségesen ostobának nevezte.  

Több száz munkahelyet szüntet meg a Springer német médiavállalat az ország legnagyobb tömeglapjánál, a Bildnél, és a munka nagy részének elvégzéséről mesterséges intelligenciára alapozva gondoskodik.

A beszámolók szerint a Springer e-mailben tájékoztatta a szerkesztőség vezetőit, hogy a kiadó felszámol minden „terméket, projektet és folyamatot”, ami az üzleti környezet változása miatt „soha többé nem lehet sikeres gazdaságilag”.

Ez azt jelenti, hogy 18-ról 12-re csökkentik a Bild regionális kiadásainak számát, a 15 regionális szerkesztőségből pedig tízet bezárnak az év végéig. Bevezetik azt is, hogy a nyomtatott kiadást a Bild – fizetős modellben működtetett, a cikkek nagy részét csak az előfizetőknek biztosító – hírportáljának anyagaira építik, és mesterséges intelligencia (AI) bevetésével végzik el a kiadványszerkesztési feladatokat.

Az átalakítás nyomán nem lesz szerkesztőségvezetői, lapszerkesztői, képszerkesztői, korrektori és szerkesztőségi titkári funkció, így több száz munkahelyet szüntetnek meg, mert feladataikat az AI látja el.

Az online kiadásra és az AI-re alapozó elképzeléseket júliustól ültetik át a gyakorlatba. Az átalakítást 2024 elején fejezik be, és arra számítanak, hogy hatására a következő három évben 100 millió euróval nő a kiadóvállalat nyeresége.

A Német Újságíró Szövetség (Deutscher Journalisten-Verband, DJV) elutasítja a Springer terveit, és követeli, hogy a cég biztosítson más munkalehetőséget az elbocsátásra ítélet kollégáknak. Frank Überall, a DJV elnöke azt mondta, a Bild a Springer legnyereségesebb kiadványa, és a leépítés nem csak „antiszociális”, ellentétes a társadalmi felelősségvállalás elvével, hanem „szélsőségesen ostoba” is. Szerinte a regionális hálózat leépítése a helyi ügyek iránt érdeklődő olvasóknak nyújtott szolgáltatás színvonalának csökkenésével, és végül olvasók elvesztésével jár majd.

A Bild a legutóbbi, 2022 végéről származó adatok szerint naponta 1,1 millió példányban kel el. Tíz éve, 2013 utolsó negyedévében több mint kétszer nagyobb, 2,44 milliós volt az eladott napi példányszám.