Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha választanod kéne, te melyik városban élnél a leginkább? Az Economist Intelligence Unit (EIU) idén is elkészítette a legélhetőbb városok rangsorát.

173 települést értékeltek harminc tényező alapján öt kategóriában: a stabilitás, az egészségügy, a kultúra és környezet, az oktatás és az infrastruktúra terén. A kritériumoknak Bécs felelt meg a legjobban, mivel továbbra is a stabilitás, a jó infrastruktúra, az erős oktatási és egészségügyi szolgáltatások, valamint a kultúra és a szórakozás bőséges kínálata jellemzi. A város egyetlen hátránya a felmérés szerint, hogy viszonylag kevés a nagy sportesemény.

A második helyen Koppenhága végzett, majd két ausztrál város, Melbourne és Sydney következik. Vancouver az ötödik, Calgary a hetedik, Toronto pedig a kilencedik helyen. A top tízbe Zürich, Genf, Oszaka és Auckland fért még bele. A nyugat-európai városok a 2023-as felmérésben összességében hátrébb csúsztak a rangsorban a sztrájkok és zavargások miatt.

A legnagyobb növekedést az ázsiai-csendes-óceáni térség mutatta, ahol az új-zélandi Wellington harmincöt helyet javítva a huszonharmadik helyre repült fel, Auckland pedig huszonöt helyet javítva a tizedikre, de az igaz, hogy utóbbi település tavaly a koronavírus-korlátozások miatt esett vissza az elsőről a harmincnegyedik helyre. Az ausztráliai Perth és a romániai Bukarest egyaránt huszonegy helyet javított, így a tizenkettedik, illetve a kilencvenkilencedik helyre került, de Hanoi is nagyot ugrott, húsz helyet javítva a 129.

A lista másik oldalán találjuk például Edinburgh-t, amely huszonhárom helyet süllyedt az ötvennyolcadikra, Stockholm pedig huszonkét helyet esett vissza a negyvenharmadikra. Két amerikai város is jelentősen lejjebb csúszott: Los Angeles és San Diego az ötvenhetedik, illetve a hatvanegyedik helyre került. Manchester és Rotterdam egyaránt tizenhat hellyel került hátrébb, és holtversenyben a negyvennegyedik helyen áll.