Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

Csaknem 500 millióval támogatja a Kormány vármegyénkben a nyári diákmunkát

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A korai munkatapasztalat és munkajövedelem-szerzés elősegítése érdekében a Kormány június 15-től ismételten meghirdette a ,,Nyári diákmunka 2023." programot.

A program keretében a kormány bértámogatást nyújt a munkáltatók részére a 16-25 éves nappali tagozaton tanuló diákok és egyetemi hallgatók nyári foglalkoztatásához. Országosan 3,5 milliárd forint bértámogatást biztosítanak a programban, amelyből Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyének 500 millió forint áll rendelkezésére, amely felhasználásával több mint 3700 diák nyári foglalkoztatása valósulhat meg.

A programba 16-25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban éppen nem álló, és vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező diákok jelentkezhetnek. A támogatásokat önkormányzatok, valamint a mezőgazdaságban, a turizmusban vagy a vendéglátásban tevékenykedő vállalkozások kérhetik.

Önkormányzatok esetében bértámogatásként a munkabér összegének 100 százalékát térítik meg, amelyből legfeljebb 2 hónap időtartamra, maximum napi 6 órás foglalkoztatás támogatható. A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 222.300 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 174.000 Ft/fő/hó összeg vehető figyelembe. A napi 6 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken – áll a kormányhivatal közleményében.

Ezzel szemben a mezőgazdaság, a turizmus, vagy a vendéglátás területén működő vállalkozások esetében a munkabér összegének 75 százalékát térítik meg legfeljebb 2 hónapra, amely összegből legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható. Ennek megfelelően a támogatás maximális összege szakképzettséget igénylő munkakör esetében 222.300 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 174.000 Ft/fő/hó.

A napi 8 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken.

Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal kiemeli: A diákoknak előzetesen regisztrálniuk kell a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán, ehhez személyes okmányaikkal, valamint érvényes diákigazolványukkal, vagy annak az iskolai tanulmányok befejezése miatti visszavonáskor kiadott iskolalátogatási igazolásával kell – szintén a munkaviszony kezdete előtt – a járási hivatal foglalkoztatási osztályára regisztrálni.

Bővebb tájékoztatás a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Járási Hivatalainak foglalkoztatási osztályán kérhető illetve hivatalos weboldalakon olvasható.