Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Gyógyszertudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya az év gyógynövényének a közönséges vadgesztenyét választotta. A társaság elsőként 2013-ban választotta meg az „év gyógynövényét”, mely címet akkor a boldogasszony tövisének is nevezett máriatövis nyerte el.

Fontos a figyelem!

Ez is a célja a kezdeményezésnek.  A gesztenyéből előállított készítményeket elsősorban visszeres problémák, trombózis esetén használhatjuk.

A népi gyógyászatban bőrbajok kezelésére és az érfalak erősítésére is javasolják.

Szaponintartalma miatt a vadgesztenye termését a ruhák mosása során is felhasználhatjuk. A mosódióhoz hasonlóan egészben, vagy felfőzve-összedarálva folyékony mosószerként alkalmazzuk.

A konyhában is megállja a helyét

A terméseket leginkább itt hasznosítják. Az aszalva, szárítva, vagy éppen füstölve tartósított termések hosszú hónapokon keresztül könnyen tárolhatók, sokféle módon készíthetünk belőle ételt.

Jóval kevesebben tudják, hogy a szelídgesztenyének is van gyógyhatása: a kora tavasszal gyűjtött lombleveleit a népi gyógyászatban köhögéscsillapításra, hörghurut gyógyítására is használták. Csersavtartalmának köszönhető összehúzó hatása miatt különféle haj- és fejbőrápolási kozmetikumok alapanyagát is jelenti.

A vadgesztenyére sajnos komoly veszélyt jelent az utóbbi évtizedekben egyre jobban elszaporodó, Észak-Amerikából behurcolt vadgesztenyelevél-aknázómoly.