A Szervátültetettek Világjátékán a tizenegy sportág különböző korosztályokban megrendezett viadalán összesen 18 arany-, 24 ezüst- és 18 bronzérmet harcoltak ki a mieink.

A 45 ország részvételével Perth-ben megrendezett Világjátékon 19 vese-, 7 máj-, 3 csontvelő- és 3 szívátültetett sportoló vett részt a Magyar Szervátültetettek Szövetsége nemzeti válogatott csapatában: a sportolók tizenegy sportágban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, petanque, squash, tenisz, tollaslabda, úszás, virtuális triatlon) mérték össze erejüket.

A legeredményesebb sportágak az úszás, az atlétika, az asztalitenisz és a bowling voltak, de a petanque is hozott aranyérmet.

Két új világrekord is került a magyar csapat neve mellé: 8 éve veseátültetett dobóatlétánk, Mihálovits Tamás súlylökésben a 2 évvel ezelőtti saját világcsúcsát döntötte meg, Pengő László szentesi szívátültetett úszó pedig 50 méter hátúszásban állított fel új korosztályos világrekordot a Szervátültetettek Világjátékán.

A sikeres magyar versenyzők között egy miskolci versenyző is szerepelt

Boldizsár Attila 54 éves tollaslabdázó, 2019 óta veseátültetett versenyző, akinek 18 éves korában derült ki vesebetegsége, mely hosszú évekig rendszeres nefrológiai gondozással karbantartható volt, végül 2015- ben elkerülhetetlenné vált a művesekezelés, majd a veseátültetés. A sikeres vesetranszplantáció után kezdett el tollaslabdázni, a szervátültetettek hazai versenyein és a tavalyi Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán már sikeresen szerepelt, sőt, a senior Országos Bajnokságon is – egészségesek között – állhatott már dobogón, de a Szervátültetettek Világjátékán most vett részt először:

Az egyéni tollaslabda versenyen Attila csoportjában thaiföldi, angol, indiai ellenfelek is nehezítették a
tovább jutást, de magabiztosan vette az akadályokat. Az utolsó szettben nem sikerült győznie, így végül a
dobogó harmadikán fokára állhatott.

A férfi párosok versenyén – 30 éve veseátültetett tollaslabda párjával, Orbán Attilával – is rendkívül erős
mezőnyben – indiaikkal, thaiföldiekkel, szingapúriakkal küzdöttek, izgalmakat és sikereket is hoztak a meccsek, végül az ötödik helyen zárták a versenyt. Attila így élete első Szervátültetettek Világjátékáról egy bronzéremmel térhetett haza.
Attila edzője a Magyar Szervátültetettek Szövetségének tollaslabda szövetségi kapitánya: Király Ákos.

(Fotók: Magyar Szervátültetettek Szövetsége)