19:15 A pincebaleset harmadik áldozatát is kiemelték a tűzoltók a törmelék alól.

Csütörtök délután ért véget a bányászok, tűzoltók, rendőrök és mentők összehangolt, közös munkája, amelyre a három áldozatot követelő miskolctapolcai pinceomlás miatt volt szükség. A mentést a Megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat irányította. A résztvevők folyamatos omlásveszély mellett, rendkívüli esemény és baleset nélkül végezték a munkájukat.


17:38 Már egészen biztos, hogy a harmadik férfi sem élte túl a balesetet, mert a testét megtalálták a mentést végzők, de őt még nem sikerült kiemelni a romok alól.

A biztonságos munkakörnyezet előkészítése és kialakítása után – amelyre a folyamatosan omladozó mennyezet miatt volt szükség –, csütörtök kora délután lehetővé vált, hogy a bányászok és a tűzoltók megkezdjék a törmelék eltávolítását. Ezek után kezdhették meg a homokkőtömb mozgatását, majd az alatta rekedt testek kiemelését.

Ahogyan arról tegnap tájékoztattuk olvasóink, szerdán (augusztus 31-én), a kora reggeli órákban szakadt be egy pince mennyezete miskolctapolcán, a Selmeci utcában és maga alá temette az ott dolgozó három fiatal férfit, akik a baleset után nem adtak életjelet magukról. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársai a területet azonnal lezárták, mert a mentés az omlásveszély miatt speciális intézkedést igényelt. 

A Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat többféle szakembert – statikust, bányamérnököt és geológust – vont be a konzultációba, hogy megállapíthassák, mikor és milyen körülmények között lehet biztonságosan megkezdeni az ásást, és a holttestek kiemelését.

Egybehangzó véleményük az volt, hogy a munkálatot addig nem szabad megkezdeni, amíg a terület megfelelő aládúcolása nem történt meg. Erre, a folyamatos szervezések után, a mai napon (szeptember 1.) kerülhetett sor. A mentésben résztvevők a délutáni órákban felszínre hozták a baleset két áldozatát és átadták őket a mentőknek.

A műveletben résztvevők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a harmadik embert is mielőbb kihozzák a pincéből, azonban a fokozott omlásveszély miatt elhúzódó beavatkozásra kell számítani.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt büntetőeljárást indított. Az adatgyűjtés és a tanúk kihallgatása jelenleg is folyamatban van.

 

/Fotó:Dojcsák Dávid túzoltó százados/