Nos, aki úgy véli, hogy a pumpkin spice erősen hasonlít a mi mézeskalács fűszerünkre, az egyáltalán nem áll távol a valóságtól, ám a tökfűszer messze nem annyira összetett. Van benne, soroljuk: fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, kardamom és citromhéj, nagyjából ennyi, és tényleg finom lesz tőle a latte, meg a pite is. Érdemes beszerezni egy zacskó kardamom magot, rengeteg ételbe jó, és borzasztó sokáig elég egy kis csomaggal.
 A sütőtökös pitét úgy kell elkezdeni, hogy megsütjük a tököt, és kikanalazzuk a tökpürét a héjából. Két csészényire lesz szükségünk egy pitéhez, ami nagyjából egy fél tök. A másik fele fóliával letakarva jó ideig eltartható a hűtőszekrényben, valamikor később pedig készíthetsz belőle például sütőtökkrémlevest.
Ez egyébként egy annyira nélkülözhetetlen alapsüti Amerikában, hogy a boltban kapható kész pitetészta, úgy, mint nálunk a piskótalap. Az eredeti, amerikai receptekben ezért csak a töltelék elkészítését adják meg, amit bolti tésztába egyengetnek. Nem kell megijedni, mi a biztonság kedvéért leírjuk a tészta elkészítésének a módját is, nem egy ördöngösség, bárki képes összerakni.
 SÜTŐTÖKÖS PITE
 Hozzávalók 8 adaghoz:
 •    A tésztához 25 dkg  liszt
 •    5 dkg cukor
 •    1 csipet só
 •    12,5 dkg hideg vaj kockázva
 •    1 darab tojás
 •    1 opcionáls kevés tej vagy tejföl
 •    A töltelékhez 50 dkg  sütőtök
 •    2,5 dl tejszín
 •    2,5 dl tej
 •    15 dkg cukor
 •    2 darab tojás
 •    negyed tk fahéj
 •    negyed tk szegfűszeg
 •    negyed tk szerecsendió
 •    negyed tk kardamom
 •    negyed tk citromhéj
 •    1 csipet só
 o    Előkészítési idő: 20 perc
 o    Elkészítési idő: 1 óra
Elkészítés:
 Berakjuk a sütőbe a tököt, 190 fokon kb. fél-egy órát sül, sütőtől függően. Akkor jó, amikor pépes.
Közben elkészítjük a tésztát: a lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük egy tálban, majd összemorzsoljuk a hideg vajjal.
Ez után hozzáadjuk a tojást, és kevés hideg tejet vagy tejfölt is teszünk hozzá, hogy összeálljon. Nem kell túlkészíteni, lényeg, hogy ne essen szét. Fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe.
Amikor már majdnem kész a tök, kivesszük a tésztát a hűtőből, piteforma méretűre nyújtjuk, majd belefektetjük a formába. Jól belenyomkodjuk, a szélét levágjuk, középen pedig megszurkáljuk. Betesszük a sütőbe a tök helyett.
Kimérjük, és kávédarálóban vagy mozsárban porrá zúzzuk a fűszereket.
A tököt egy tálba kanalazzuk. Hozzáadjuk a tejszínt és a tejet, a cukrot, a fűszereket, és botmixerrel pépesítjük. Hozzákeverjük a tojásokat is.
Amikor a tészta kisült (15-20 perc kell neki), kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
Amikor kihűlt, beletöltjük a tésztába a tökös keveréket, visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg meg nem szilárdul a töltelék.
Szeletelés előtt hagyjuk kihűlni.
  






