Kezdőlap KIEMELT

A régi helyén áll újra a Villanyrendőr

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Civil összefogással és vállalkozói segítséggel kerül vissza eredeti helyére a Villanyrendőr, immár emlékműként.

A Miskolc nevezetességének számító forgalomirányító fülkét olyan formában állították vissza, ahogy azt 1980-ban elbontották a Szemere Bertalan és Széchenyi István utcák kereszteződésében.

Az 1950 óta létező lámpás forgalomirányítás a következő évtized elejétől kezdve egy épített tornyocskából vezérelve működött a miskolci belvárosban. A helyet a mai napi csak  „villanyrendőrnek” hívják a miskolciak.

A 2010-es években merült fel ötletként – immár mint turistalátványosság, mint várostörténeti kuriózum – a visszaállításának terve. A városi önkormányzat végül 2024-ben váltja valóra kezdeményezést, épít az egykori különleges objektumot megidéző „emlékművet” az ikonikus helyszínre.

A Miskolci Önkormányzat közleménye szerint a Villanyrendőr 2022-ben elkezdett burkolatfelújítása is folytatódik. Összesen 256 m2 felületen újítják fel a korábbi kőburkolatos járófelület, helyette kerámia bevonatos, csúszásmentes járólap kerül elhelyezésre. Így a teljes buszmegálló és környezete esztétikus megjelenésűvé és biztonságosabbá válik.