Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sorba vettük azokat a pontokat, ahol elronthatjuk a bejgli tetejét. Figyelem, itt a megoldás!

•    Az összes alapanyagot érdemes előhűteni a tészta készítése előtt. Bár a bejgli tésztája élesztőt is tartalmaz, nem kell felfuttatni, csak elmorzsolni a liszttel, mert különben túlzottan megdagadna a tészta, és eltorzulna a bejgli.

•    Ne ez legyen az a tészta, amin a legkisebbeknek megmutatjuk, hogyan kell tésztát gyúrni. A vaj és/vagy zsír a kezünk alatt olvadni kezd, ezért tempósan kell készülnie a tésztának. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze az alapanyagokat, hogy ne rontsuk el a tészta szerkezetét.

•    Nem maradhat ki a hűtőben pihentetés. A gombóccá formázott tészta letakarva kerüljön a hűtőbe.

•    A kinyújtott tésztára kerülő töltelékkel ne forrón dolgozzunk, és ne is legyen túl folyós. Ez elronthatja a tekercsek formáját, valamint is is repesztheti őket. A legjobb, ha először elkészítjük a tölteléket/töltelékeket, és van ideje kihűlni.

•    Ha a töltelék tartalmaz darabkákat, például olajos magvak darabjait, és ezekkel túl durván bánunk, átlyukaszthatják a bejgli tésztáját, és szintén felnyílhat a sütőben a bejgli. Finom mozdulatokkal dolgozzuk el a tölteléket a tésztán.

•    Miután a kinyújtott tésztát megkentünk a töltelékkel, ne túl szorosan – és ne is túl lazán – tekerjük fel. A bejglik térfogata nő a sütőben, ezért nem kell szorosnak lennie a tekercseknek.

•    Kapjanak a bejglik behajtást a végeken, hogy ne folyjon ki a töltelék belőlük
A legfontosabb utolsó lépések ezután következnek. Lényeges, hogy három rétegben kenjük meg a bejglik tetejét.

•    Tojássárgájával ecsettel átkenjük a tekercsek tetejét és oldalát. Jó 20 perc-fél órára mehet a hűtőbe, míg megköt rajta a tojássárgája. További 20-30 perces hűtőben pihentetés után még egy tojássárgája réteg kerüljön rá, majd ez is kössön meg a hidegben. Ezután következik az utolsó réteg, a tojásfehérje, amit felverés nélkül vigyünk fel ecsettel a tekercsek felületére és oldalaira is. Ezután szobahőmérsékleten hosszabban pihentessük a bejgliket, immár letakarva.

•    Sütés előtt egy hurkapálcával vagy hústűvel szúrkáljuk meg a bejgliket, és ezen a ponton fontos, hogy ne csak a felületén szúrjuk bele a pálcát, hanem nyomjuk le egészen az aljáig, hogy valóban el tudjon távozni belőle a gőz, és ne repessze fel a bejgli tetejét.