A sárgarépát már a robot gyomlálja

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hollandiában mutatták be azt a szántóföldi robotot, melyet a Trabotyx fejlesztett. A sárgarépa gyomok eltávolításában tud segítséget nyújtani a gazdáknak.

Maga a jármű csak eszközként szolgál a Trabotyx, a gyomirtó robot mechanizmusának mozgatására . A cég célja, hogy technológiáját, pontosabban algoritmusát kombinálja különféle mezőgazdasági járművekkel és eszközökkel, mint például más gyártók gyomirtó gépeivel és autonóm járműveivel. Ilyen például a holland FieldWorkers cég elektromos Weed-E gyomirtó kocsija, amely a Trabotyx gyomirtó technológiáját használja.

A gyom a fókuszban

A tavalyi sikeres koncepciót követően a Trabotyx egy funkcionális megközelítés kifejlesztése felé lépett, az egész napos gyomirtás érdekében. A cég jelenleg öt kísérleti farmon gyűjt tapasztalatot Hollandiában. A Trabotyx elsősorban a sárgarépa termesztésben előforduló gyomok kimutatására és leküzdésére összpontosít.

Egy 20 mm-es nagy vágó eltávolítja felülről a gyomokat, és szinte úgy néz ki, mint egy fogorvosi fúró… – Fotó: NPPL

Észlelés és eltávolítás

A gyomok észlelése sztereoszkópikus kamerák segítségével történik. Jelentős mennyiségű összegyűjtött adat birtokában a cég azt állítja, hogy jobban felismeri és szelektálja a gyomokat. Ellentétben az előző verzióval , amely pneumatikus kart használt pengével a gyomok levágására, a jelenlegi modell forgó késeket alkalmaz.

Ez a 20 mm-es vágó eltávolítja a gyomokat felülről. A Trabotyx szerint ez a gyomirtási módszer hatékonyabb. A bemutató során a gyomok kimutatásának küszöbét 4 mm-nél kisebbre szabták, így a nagyobb gyomok nem kerültek eltávolításra.

360 méter óránként

A Trabotyx robot autonóm gyomirtási kapacitása 360 méter óránként. Két sor egyidejű kezelésével a robot 18 óra alatt 1 hektárt képes bejárni.

A Trabotyx szerint ez a technológia napi négy kézi gyomláló munkáját helyettesítheti. A cég azt is tervezi, hogy az árképzést a kézi gyomirtás hektáronkénti költségeihez igazítja. Az idei év a sárgarépa-termesztéssel kapcsolatos további adatok gyűjtése

Borítókép: Pixabay