Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

A TEK gondozza tovább a Hableány hajótestéből kinőtt fát

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Emléksarkot alakítanak ki a Terrorelhárítási Központ területén a Hableány-hajókatasztrófa emlékére.

Erről a TEK főigazgatója beszélt hajó kiemelésének negyedik évfordulóján, a Margit híd pesti hídfőjénél tartott megemlékezésen. Hajdu János beszámolt arról, hogy a hajó vizsgálati eljárása véget ért, megkezdődött a bontása, így kaptak néhány alkatrészt, ezeket fogják elhelyezni a TEK területén berendezett emléksarokban, a hajó szimbólumaként.

Elmondta, hogy az eljárás során egy fa hajtott ki a hajótestből, ezt a fát is megkapták, és nemrég el is ültették azt a TEK területén, "ott fog tovább növekedni". Terveik szerint ezentúl mindkét helyszínen megemlékeznek majd a tragédiáról.

A Hableány sétahajó 2019. május 29-én este néhány másodperc alatt süllyedt el a Duna belvárosi szakaszán, a Parlament és a Margit híd között, miután a Viking Sigyn szállodahajó nekiütközött és felborította. A sétahajón utazó 33 dél-koreai turistából hetet sikerült kimenteni, a két fős magyar személyzet is életét vesztette. Egy dél-koreai utast eltűntként tartanak nyilván.

A roncsokat hajódaruval hozták felszínre, a munkát a TEK koordinálta, a kiemelés hét órán át tartott.

Fotó: MTI/Lakatos Péter