Ablaküveg amit nem kell lemosni, a háziasszonyok vágyálma

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 nap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mindenre használunk üveget. Modern ablakkal feldobjuk házunk szobáit, de első sorban olyanokat hozunk létre, amelyek beengedik a napfényt. Az üvegnek azonban vannak veleszületett problémái, ilyenek a tisztántartása, de a hő átengedése is.

 

Mostanában sok a homokos eső, ami az ablak elkoszolódását eredményezi, ezáltal kevesebb fény jut a lakásba, ami a hangulatunk romlásához is vezethet és a átláthatóságát is nagyban csökkenti.

A tudósok erre a problémára kerestek megoldást. Most egy új üvegszerű anyag segíthet ebben.

A vonzó üveg

Az új anyag az úgynevezett Polymer-based Micro-photonic Multi-functional metamaterial, vagy PMMM, ha szeretnél egy kis levegőt megspórolni. A Karlsruhe Institute of Technology kutatói alkották meg , és a Nature Communications -ben megjelent új tanulmányban szerepelt .

Ez az új üvegszerű anyag vonzóbbá teszi az általunk megszokott normál üvegekhez képest, hogy nem csak átlátszóbb, de jobban is tartja távol a hőt otthonától, amelyet a hagyományos üvegablakok nem hatékonyan teszik. Ez önmagában óriási előrelépést jelenthet sok helyen, ahol a hőség elviselhetetrlen szintre emelkedik.

Az otthonok hamarosan kihasználhatják az új üvegszerű anyagot, hogy jobb hűtési és öntisztító képességgel rendelkező ablakokat biztosítsanak.

 

A tanulmány vezető szerzője, Gan Huang szerint az anyag felhasználható tetőn és falakon is, és használatakor „világos, mégis csillogásmentes és a magánélettől védett beltéri tereket tesz lehetővé a munkához és az élethez”. Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de ha lehet ablakom a házamban, nem érzem úgy, hogy függöny alá kell temetnem egy kis magánélet miatt.

A PMMM igazi szuperereje azonban az, hogy képes a hőt közvetlenül a térbe eloszlatni a sugárzásos hűtésnek nevezett jelenség segítségével. Ez kihasználja azt a tényt, hogy a Föld légköre átlátszó az infravörös hullámhosszon, majd a teret egyfajta univerzális hűtőbordaként használja.

A polimer alapú mikrofotonikus többfunkciós metaanyagok (PMMM) sematikus illusztrációja az integrált fény-, hő- és nedvesíthetőség-kezeléshez.

  1. PMMM koncepciója integrálta a fényszórás, a tükröződésmentesség, az öntisztító és a sugárzó hűtés funkcióit.
  2.  Fényképek nátron-mészüvegről és PMMM-filmről nátron-mészüveg hordozón.
  3. A mikropiramis szerkezetek felépítése és mérete.
  4. Hagyományos üvegtetős épület.
  5. Egy épület PMMM tetővel. A PMMM tető kisebb visszaverődési veszteséggel és jelentős fényszóródással rendelkezik, ami kényelmesebb fénykörnyezetet eredményez. Az épületben lévő növények is gyorsabban és egészségesebben növekednek, mint például a paradicsomnövények. A PMMM tető erősebb sugárzó hűtési teljesítménye hatékony, árammentes sugárzásos hűtést biztosíthat.

 

A kutatók szerint az új üvegszerű anyag a tesztek során hat fokkal hűvösebb helyiséget tartott a környezeti levegőnél.

Öntisztító is, köszönhetően az apró kis piramisokkal teli felületnek, amelyek segítenek megőrizni a levegőréteget a felszínt esetlegesen elérő vízcseppek alatt. Ez azt eredményezi, hogy a cseppek azonnal elgurulnak, és magukkal visznek minden szennyeződést vagy port, a takarítók nagy örömére.

Ez a legújabb fejlesztés új módokon segítheti az üvegipart forradalmasítani.

Forrás: BGR    

Fotók: Pixabay