Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Akár kilométereket is loholhatnak a megriadt kedvencek

A háziállatok védelmére hívja fel a figyelmet a szilveszteri tűzijátékok használatakor az Orpheus Állatvédő Egyesület.

Az óévbúcsúztatókor előkerülő pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhető, hogy a zavaró hanghatások kellemetlen helyzetekhez vezessenek. 

A robajtól megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerítésen átugorva vagy a pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni. A riadt állatok néhány óra alatt 5-10 kilométert is képesek megtenni. Van, hogy az elmenekült kedvencek soha többé nem kerülnek elő – közölte az egyesület.

Arra kérik a gazdikat, hogy ne feledkezzenek meg a kutyában lévő, kötelező mikrochip regisztrációjáról sem, mert ha valaki megtalálja az állatot, gyorsabban tudják értesíteni a „tulajdonosát”. Sokat segíthet az is, ha a kutyákra, macskákra bilétás nyakörvet tesznek, rajta a gazdi elérhetőségével.  

A közlemény kitér arra, hogy a háziállatoknak az otthonokban érdemes olyan helyet keresni, ahová kevésbé szűrődnek be az utcai zajok. Félősebb állatok esetében pedig az állatorvos által ajánlott nyugtatószer is segítséget jelenthet. 

De talán a gazdi jelenléte a legfontosabb…