Bizonyára nálad is van ecet a konyhában: eme egyszerű háztartási terméknek régi története van, mely legalább i.e. 5000-re nyúlik vissza. Használható többek között tartósításra, ízesítésre, pácolásra, de nem elhanyagolható a gyógyászati téren való felhasználása sem.
Az almaecet különleges képességei közé sorolható, hogy antioxidáns képességekkel rendelkezik, s egyre több olyan kutatás készül, melyek rendre alátámasztják az előnyeiről szóló jelentéseket.

Mi az almaecet?
Az almaecetet biológiai úton állítják elő, mely eljárás során az almalevet ecetesen fermentálják. Mivel savtartalma relatíve alacsony (4-5 százalék), és a vitaminok mellett ( A-, B-, és C-vitamin) még tartalmaz ásványi anyagokat és rostot is, számos területen felhasználható, mint:
•    szagtalanító;
•    tartósítószer;
•    öntet vagy vinaigrette;
•    tisztítószer;
•    arctisztító;
•    pác;
•    műfogsor-tisztító;
•    hajöblítő;
•    gyomirtó;
•    szájvíz.

Miben segíthet?

Segíthet a vércukorszint és a cukorbetegség szabályozásában

Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a cukorbetegek mintegy 95 százaléka a 2-es típusú cukorbetegségben szenved: ez az inzulinrezisztencia, vagyis a szervezet inzulintermelésre való képtelensége miatt alakul ki.
Amennyiben téged nem érint a betegség, akkor is előnyös, ha kordában tartod vércukorszintedet, hiszen több tanulmány is megerősítette, hogy az almaecet javíthatja az inzulinválaszt és csökkentheti a vércukorszintet étkezések után.
Amennyiben lefekvés előtt fogyasztjuk, úgy bizonyítottan csökkenti az ébredés után az éhgyomorra jellemző magasabb vércukorszintet. Ha cukorbeteg vagy, és esetleg gyógyszert is szedsz, mindenképpen konzultálj orvosoddal, mielőtt elkezdenéd fogyasztani!

Elpusztítja a káros baktériumokat

Ha természetes módon szeretnéd tartósítani élelmiszereidet, úgy érdemes megfontolnod az almaecet használatát, mivel egy jól ismert kórokozóellenes anyag.
Az almaecet Koerában rendkívül népszerű tartósítószer, s ennek használatával akadályozzák meg, hogy az E. coli és a norovírus elszaporodjon az élelmiszerekben. Mint ismert, az E. coli könnyedén ételmérgezést okozhat, ám az almaecetben található ecetsav baktériumölő hatása ezt képes megakadályozni.

 

Elősegítheti a fogyást

Az almaecet egyik másik területen is hasznos lehet: segíthet a fogyásban. Étkezés előtt, vagy közben fogyasztva az almaecet bizonyítottan segít abban, hogy teltségérzet alakuljon ki szervezetünkben.
Egy nemrég közzétett kutatás szerint azok, akik étkezés előtt, vagy közben almaecetet fogyasztottak, mintegy 275 kalóriával kevesebbet fogyasztottak. Három hónap alatt pedig a napi 1-2 kanállal fogyasztó résztvevők átlagosan 3,7 kilótól szabadultak meg.

 

Javíthat a koleszterinszinten

Mint ismert, magas koleszterin- és trigliceridszint növelheti a szívbetegségek kockázatát, ám ha akár egy kanál almaecetet beiktatunk mindennapjainkba, és alacsonyabb kalóriatartalmú étrendre állunk át, úgy az almaecet csökkentheti az összkoleszterinszintet és a triglicerideket is.
Az almaecet adagolása attól függ, hogy milyen célból alkalmazzuk: átlagosan azonban napi egy és két teáskanál közötti mennyiség fogyasztását javasolják a szakemberek.
Ha folyadékként szeretnéd elfogyasztani, úgy beleteheted sima vízbe, de akár kedvenc gyümölcslevedbe is, de teába csepegtetve is fogyaszthatod. Ha ez nem szimpatikus megoldás, úgy beépítheted az étkezésedbe, például öntetekbe, vinaigrette-ekbe, sőt, akár majonézbe is lehet keverni.

Almaecet házilag

Hozzávalók
•    2 kg alma (hullott alma, alma héja is lehet)
•    20 dkg cukor
•    2 l víz

Elkészítés
1.    Ha almából készítjük, vágjuk össze kisebb darabokra. Tegyük egy 5 literes befőttes üvegbe.
2.    A vizet forraljunk fel a cukorral, és ha langyosra hűlt, öntsük az almára, almahéjra, hogy elfedje. Egy vászonanyaggal lekötjük. Meleg helyen (én a konyhában) 2 hétig hagyjuk erjedni. Naponta egyszer megkeverjük, hogy a víz tetején lévő alma is vízbe kerüljön. Nem baj, ha megbarnul, ami felül van.
3.    2 hét után lefejtjük egy vékony csövön keresztül, mint ahogy a bort szokták. Visszatesszük a kimosott üvegbe, ismét letakarjuk. Pár nap után látható lesz egy fehér kocsonyás réteg a tetején. Ez az ecetágy. Így hagyjuk még érni. Minél tovább hagyjuk, annál erősebb lesz az ecetünk.
4.    Ezután az ecetágyat félretolva, most már üvegekbe fejtjük.
5.    Az ecetágyat egy kis ecetben eltehetjük a következő ecet készítéséhez, mert így gyorsabban beindul az erjedés.