Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Alvás Szövetség kezdeményezte a mesterséges intelligencia bevezetését a jó alvás elősegítése érdekében. Az előkészületek már megkezdődtek, a rendszer pedig számos előnnyel jár az alvás egészségügyi területén.

A mesterséges intelligenciának köszönhetően ugyanis sokkal több és részletesebb információhoz juthatnak az alvásminőséget illetően, mint a hagyományos módszerek esetében. Az új rendszer bevezetésének folyamata jelenleg is zajlik, ez az első ilyen kezdeményezés idehaza.

G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligencia már most is komoly segítséget képes nyújtani. A jövőben pedig a precíziós orvoslás irányításában is kulcsszerepet játszhat, megnyitva egy teljesen új korszakot az egészségügyi ellátás terén.

A szakember úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia segíthet az alváshoz kapcsolódó egészségügyi kockázatokat jelezni, ezáltal megoldást nyújtva az alvási problémákra.

A nemzetközi kutatóintézetek és alváslaborok, beleértve a budapestit is, folyamatosan vizsgálják a mesterséges intelligencia tudományos lehetőségeit.