Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Országgyűlés által decemberben elfogadott, egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan vezetik be az új, egységes ügyeleti rendszert.

A terv szerint áprilistól Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye is csatlakozik az egységes alapellátási ügyeleti rendszerhez – írta Győrfi Pál szóvivő az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) közleményében. 

Az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének a csatlakozó vármegyékre vonatkozó részletei a mentok.hu/ugyelet honlapon elérhetőek.

Február elsejétől elsőként Hajdú-Bihar vármegyében kezdte meg működését az új ügyeleti rendszer, melynek eddigi tapasztalatai és a csaknem 2500, ügyeleti ellátásban részesített beteg visszajelzései alátámasztják, hogy az egységes rendszer jól működik és minden rászorulónak a legmegfelelőbb ellátást biztosítja.

Az új ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is az 1830, melynek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, bármely településen tartózkodjon is az ellátásra szoruló.

A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16 óra és másnap reggel 8 óra között, szombat-vasárnap, ünnepnapon egész nap hívható. 

Az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan lép életbe, amiről a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatják.

A változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint működik az orvosi ügyelet. 

/Nyitókép forrása: policecars.hu/