Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Vietnám a hőhullámok okozta áramkimaradásokkal küzd, a felmerülő probléma pedig strukturális és bürokratikus problémákra mutatott rá az országban.

Vietnámot is elérte a hőhullám, melynek következtében az ország több részén is áramkimaradásokat jelentettek. E komoly probléma pedig felszínre hozta, hogy valójában mi a baj.

Az áramkimaradások olyan strukturális és bürokratikus problémákat tártak fel, melyek a rendelkezésre álló energiát a beépített kapacitás felére korlátozzák, s gátolják a 15,5 milliárd dollárnyi globális éghajlatvédelmi támogatás felszabadítására irányuló erőfeszítéseket.

Noha a Samsung és a Foxconn technológiai cégek által üzemeltetett nagy gyárak szinte minden körülmények között működnek, a hálózat korszerűsítése nehézségekbe ütközik, ami kulcsfontosságú lépés lenne a kereslet kielégítése és a Kínából, s máshonnan diverzifikálódó vállalatok Vietnámba történő csábítása érdekében.

Hong Sun, a Vietnámi Koreai Kereskedelmi Kamara elnöke rámutatott:

„Sok gyárnak fel kellett függesztenie a termelést a súlyos áramkimaradások miatt, és a kiesések rendszeresek. Ez nagyon komoly probléma a Vietnámban működő dél-koreai vállalatok számára.”

Eközben júniusban az európai vállalkozások arra sürgették a kormányt, hogy a lehető leggyorsabban tegye meg a szükséges lépéseket az energiaválság kezelése érdekében.
Trang Nguyen, az ausztrál non-profit Climateworks Centre délkelet-ázsiai csoportjának vezetője pedig kijelentette:

„Az energiahiány kezelése összehangoltabb erőfeszítéseket igényel a villamosenergia-piaci reformok hatékony döntéshozatali folyamatának biztosítása érdekében.”

A közelmúltbeli napenergia-fejlesztések ellenére a 100 millió lakosú délkelet-ázsiai ország ugyanis még mindig a szén- és vízenergiára támaszkodik: az ország közel 80 gigawatt maximális beépített villamosenergia-kapacitással rendelkezik, ám a hőhullám a csúcsidőszakokban ennek kevesebb mint a felére csökkentette a teljesítményt.