Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Közélet

Átadták a Miskolci Egyetem megújított Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézetét

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A felújított épületrészben laboratóriumokat és irodákat alakítottak ki.

Mucsi Gábor, az ME Műszaki Föld- és Környezettudományi Karának dékánja az átadóünnepségen az MTI-nek elmondta, a kutatóintézet felújítása 30 millió forintba került, amit a felsőoktatási intézmény saját forrásból finanszírozott. Kiemelte, a beruházással a jövőbe fektet be a Miskolci Egyetem, hiszen az intézetben az energiaforrások kutatását is végzik. A dékán közölte, hogy a jövőben pályázati forrásokból tervezik az eszközpark megújítását és új eszközök fejlesztését.

Az MTI-nek a tervekről szólva elmondta, szeretnék továbbfejleszteni a szénhidrogén-kutatás területeit, az elmúlt évek energiaválsága megmutatta ennek fontosságát. Fontosnak tartják a geotermia és a hidrogéntechnológiák vizsgálatát is, de több hozamnövelő eljárás kialakításában és alkalmazásában együttműködnek a társegyetemekkel és a MOL-lal.

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora elmondta, szeptemberben a 75. jubileumi tanév veszi kezdetét a campuson. Kiemelte, büszke azokra a mutatókra, amelyet a felsőoktatási intézmény fel tud mutatni. Azt mondta, a világon mintegy harmincezer egyetem működik, ennek az első öt százalékában van a miskolci, több nemzetközi rangsor alapján. A Miskolci Egyetem a 63 magyarországi felsőoktatási intézményből az oktatói kiválóságot tekintve a nyolcadik helyen áll – mondta.

 

(Nyitókép: uni-miskolc.hu)