Piknikkel egybekötött hivatalos átadóünnepség közepette vehették birtokba felnőttek és gyermekek a megújult parkot.

Az Avas domb és az alatta található borospincék az elmúlt évszázadokban miskolc vigalmi negyedeként működtek. A dombtető azonban, az elmúlt években, egyre inkább kiesett a város vérkeringéséből. A fejlesztésekkel és a tudatos építkezésssel a városvezetés célja az, hogy az új funkcióknak köszönhetően ismét élettel teljen meg a korábban elhagyatott terület.

Veres Pál, Miskolc polgármestere megnyitó beszédében elmondta, a mostani fejlesztéssel olyan attraktív tereket szererettek volna kialakítani, amelyekkel több korosztály is kikapcsolódhat egymás mellett. 

Az ünnepség részeként Hangóné Birtha Melinda, a Miskolc-Avasi Református Egyházközség lelkésze mondott áldást. 

Az egyházközség gyermekei két szép dallal is megörvendeztették a résztvevőket.

A hivatalos megnyitó részeként Veres Pál polgármester és Szopkó Tibor alpolgármester vágták át a szalagot.

„Az Avas Miskolc egyik kiemelkedő turisztikai desztinációja kell, hogy legyen, és az itt élők életminőségét is javítsa, váljon ismét igazi közösségi térré, ahol kikapcsolódni, szórakozni és sportolni egyaránt lehet.” /Veres Pál/

A beruházás csaknem 900 millió forintból valósul meg, ami azt szolgálja, hogy a miskolciak sajátjuknak érezzék és élettel töltsék meg ezeket a tereket. Ráadásul a beruházás keretében zöld területek újulnak meg, amely a környezettudatos várossá válás egyik legfontosabb eszköze.

Új játszóterek létesültek külön-külön a legkisebbektől egészen a kamaszokig, három korcsoportban. Mindezek mellett megújultak a lépcsősorok, felújították a csapadékvízelvezető hálózatot, felújították a burkolatot és a világtás is helyreállt.

A sportolni vágyókra is gondoltak a terület fejlesztése során, Skate pálya, street workout, mászófal és parkour elemek várják az aktív sportot kedvelőket.

Ráadásul a mozgáskorlátozottakat is várják sport- és játszólehetőségek, továbbá végre a kutyások is színvonalas körülmények között időzhetnek kedvenceikkel.

A Horváth-tető legfelső teraszán egy piknikező kapott helyet, amelyet akadálymentesítettek, de vannak pihenő- és napozóterületek is, és egy retro terasz pihenőpadokkal a beszélgetni vágyók számára.

Miskolc polgármestere kiemelte, hogy az Avas rehabilitációja ezzel még korántsem ért véget, ugyanis a kilátó is megújul majd, és méltó koronája lesz a területnek, és talán még tovább marad majd a város egyik legismertebb és megbecsült szimbóluma.