Külön rektori engedélyt is kapott!

Jó, ezt már nem kimondottan ő, hanem nevelője, Varga László kapta, aki az egyetemen dolgozik, és nemrégiben csatlakozott a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola önkéntes kölyöknevelő programjához. 

Az engedélynek köszönhetően az egyetem is terepe lehet a leendő vakvezető kiképzésének. Atom, a most nyolc hónapos labrador így nap mint nap feltűnik gazdájával együtt a Miskolci Egyetemen.

– Egyre inkább készül arra feladatra, amelyre nagy szüksége lesz egy látássérültnek, hogy segítőtársa és vezetője legyen – mondta Varga László, az Oktatási és Minőségbiztosítási Igazgatóság informatikai munkatársa, Atom nevelője.

A labrador, aki egy-két hónapja nőtt ki a kölyökkorból, körülbelül másfél éves koráig élvezi majd Varga László és családja vendégszeretetét.

– Az alapok megtanítása is a feladatunk, hogy amikor majd kiképzésre kerül, akkor ne a kiképzőnek kelljen ezekkel az alapfeladatokkal foglalkoznia – ismertette a leendő vakvezető nevelője. – Atom így már ismeri a vezényszavakat, megáll a járda szélén, fegyelmezetten tud viselkedni, és jól boldogul buszon vagy villamoson való utazás során is. Még néhány hónap, és a kiképzőjénél folytatja majd a felkészülést.

– Mi ezt a kutyát azért vállaltuk, hogy valakinek majd a későbbiekben a segítőtársa legyen – mondta Varga László. – Nekem a kudarc az lenne, ha valamilyen oknál fogva nem lehetne vakvezető kutya. Az szeretném, ha megfelelne a kritériumoknak.

/A nyitókép forrása: a Miskolci Egyetem Facebook-oldala/