Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Márciustól nagyon komolyan veszik a gyorshajtók megbüntetését. 

A súlyos, 5 ezer euróig (kb. 1 millió 870 ezer forintig) terjedő bírságon túl az autónkat is elveszíthetjük, ha lakott területen a megengedett sebességet 60 km/h-val, lakott területen kívül pedig több mint 70 km/h-val lépjük túl.

A járási közigazgatási hatóság a szabályszegést követő két héten belül dönt a jármű sorsáról. Akit többször is rajtakapnak, hogy lakott területen akár egyszer is több mint 80 km/h-val, azon kívül több mint 90 km/h-val átlépi a sebességhatárt, akár végleg elveszik, majd elárverezik az autóját.

A jogsi a helyszínen ugorhat

Azonnal intézkedhetnek a rendőrök a jogosítvánnyal kapcsolatban. Tavaly október óta már a helyszínen elvehetik a gyorshajtók jogosítványát. 

A harmadik személy tulajdonában álló járművet véglegesen nem kobozhatják, illetve árverezhetik el. Ez vonatkozik a lízingelt és a bérautókra is. 

Ezekben az esetekben azonban a jármű papírjaiba az érintett személyre vonatkozóan bejegyzik a járművezetéstől való, élethosszig tartó eltiltást.

„Az elkobzás gyakorlatát egyébként Olaszországban és Svájcban is alkalmazzák”

–számol be róla az autorevue.at.

Itt vannak a büntetési tarifák

  • Aki több mint 30 km/h-val lépi túl a sebességhatárt, annak legalább 150 eurót kell fizetnie. 
  • Aki lakott területen belül több mint 40 km/h-val, azon kívül több mint 50 km/h-val hajt gyorsabban, az minimum 300 eurót (kb. 112 ezer forintot) köteles fizetni.

(forrás: travelo.hu/fotó: pixabay)