Idén is sokan szavaztak az Országos Erdészeti Egyesület által meghirdetett pályázaton, amelyben Magyarország legkedveltebb erdei kerékpárútját keresték.

Az online voksoláson öt kiválasztott erdei bicikliút egyikére adhattuk le szavazatunk. Az idei jelöltek között volt a Visegrádi-hegységben lévő Királykúti út, a Zselicben megtalálható Patca és Bőszénfa közötti 17 km-es útvonal, a Soproni-hegységben fellelhető Kisbányakör, a bükki Szalajka-völgy és az Olasz-kapu között húzódó kerékpárút, valamint a Budai-hegységben vezető Hideg-völgyi körtúra.

Kimagasló szavazatszámmal a bükki Szalajka-völgy és az Olasz-kapu között húzódó kerékpárút végzett az első helyen a szavazáson, így ez az útvonal nyerte el 2022-ben az Év Erdei Kerékpárútja címet.

Maga az útvonal Szilvásváradról indul és a sárga (k) (kerékpáros) jelet követve halad tovább a Szalajka-völgyben. Már az első öt kilométeren 250 méter szintkülönbséget tudhatunk magunk mögött, ha pedig megállunk egy kicsit pihenni akkor a Milleniumi Kilátó teraszáról gyönyörködhetünk az elénk táruló csodálatos panorámában, amelyet szerencsére az útvonal is hosszan érint. Ezt követi a Gerenna-vár, majd az útvonal 12,5-ik kilométerénél 870 méteres magasságban érkezünk meg az Olasz-kapuhoz.

/Fotó: oee.hu, bringazas.hu/