Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Angyalosy Eszter és Szőke Dániel első rendezését a héten Amerikában és Portugáliában is díjazták. A rövidfilm egy majdnem ötvenéves férfiről szól, aki kitalálja, hogy megtanul gördeszkázni, pontosabban egy „longboard dancing" versenyen szeretne elindulni.

Egy kiemelkedően tehetséges tini lesz a segítségére

Kiderül, hogy mindketten a deszkázást használják személyes traumáik feldolgozására.

„Amikor a film hangulatáról kérdeznek, azt szoktuk mondani rá, hogy afféle kelet-európai Disney"

– idézi a sajtó Szőke Dánielt.

"A történet felemelő, melynek vége keserédes, melankolikusabb happy end."

A Laokoon Filmgroup gyártásában készült alkotás producere Stalter Judit és Baranyi Virág. Az Utolsó esély 2022 januárjában készült el, azóta járja a fesztiválokat. 2022 novemberében beválogatták az Oscar-díjra kvalifikáló Chicagói Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál versenyprogramjába, majd a közelmúltban az Atlantai Gyerekfilm Fesztivál és a portugál FEST-New Directors/New Films Fesztivál zsűrije is kategóriája legjobbjának választotta a magyar filmet.

A főszerepet játszó Kardos Róbert hónapokig tanult longboardozni, hogy minden trükköt ő maga tudjon megcsinálni a forgatáson. A másik főszereplőt alakító Györkös Csengét pedig, aki viszont profi longboardos, Kardos Robi támogatta a színészi munkában.