A diplomaosztó ünnepségen az Egészségtudományi Kar 165, míg az Állam- és Jogtudományi Kar 220 hallgatója vehette át oklevelét.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a Miskolci Egyetem diplomaosztó ünnepségén arról beszélt, jó ma magyar egyetemistának lenni, hiszen az ország sikeres egyetemein a hallgatók versenyképes tudást, azzal pedig biztos jövőt kaphatnak.

A köszöntőben hangsúlyozta, a Miskolci Egyetem a világ legjobb öt százalékában van, azon harmincezer egyetem között, melyekben számtalan diák tanul. A magyar felsőoktatást tekintve céljaik közé tartozik, hogy 2030-ra legyen Magyarországnak olyan egyeteme, mely a világ száz legjobbja között van, emellett legyenek olyan egyetemek is, melyek térségi küldetése úgy teljesedik ki, mint ahogy ezt a mindennapokban a Miskolci Egyetem teszi – tette hozzá. 


A Miskolci Egyetem mellett az ország másik tíz egyeteme is a világ legjobb öt százalékában van, két éve kilenc, négy éve pedig hét ilyen egyetem volt az országban. Az elmúlt években 21 százalékról 18,7 százalékra csökkent a diplomát nem megszerzők aránya, emellett 26 százalékkal nőtt a magyar egyetemek tudományos teljesítménye a legjobb nemzetközi lapokban.

Az államtitkár hozzátette, az egyetemek által alakítható megújított felvételinek köszönhetően idén 27 százalékkal többen jelentkeztek az ország egyetemeire. A Miskolci Egyetemre idén 40 százalékkal több jelentkező volt, míg a Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen háromszögbe négyezerrel jelentkeztek többen a tavalyi évhez képest.    

Nőtt a vidéki egyetemekre jelentkezők száma a budapesti intézményekhez képest, emellett 68 százalékkal nőtt a hátrányos helyzetű régiókból felvételiző diákok száma, emellett több mint 50 százalékkal növekedett a munka mellett diplomát szerezni kívánók aránya is.

A Miskolci Egyetem a Debreceni Egyetemmel közösen ad majd helyet az Európai Egyetemi Játékoknak, melynek sikeres megrendezéséhez a magyar kormány biztosította azt a 20,6 milliárd forintot, mely az infrastruktúra fejlesztéséhez szükséges.

(Fotók: MTI/ Balázs Attila)