Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Bátran pancsolhatunk a hazai vizekben

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Persze ehhez strandidő is kellene, de addig, amíg megérkezik, nézzük meg, mit állapítottak meg a vizsgálatok.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ értékelése szerint folyamatosan csökken a kifogásolt vízminőségű strandok száma. Az országszerte nyilvántartott 279 fürdővíz közül 176 kapott kiváló, 58 jó és 11 tűrhető minősítést. Kifogásolt kategóriába mindössze 3 strand került: a makói Maros Kalandpart, a soltvadkerti Vadkerti tófürdő és a tiszakécskei Tisza-parti strand.
Az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű tavak – Balaton, Tisza-tó, Velencei-tó – mellett található természetes fürdőhelyek zöme továbbra is kiváló besorolással büszkélkedhet. 

De mi a helyzet Európában?

Az EU jelentése szerint az unió csaknem 22 ezer fürdőhelyének vízminősége 85,6 százalékban kiváló. Az előző évhez képest 107-tel bővült a strandok listája, ezek mintegy 35 százaléka Lengyelországban nyílt. A kedvelt nyári úti célok közül Horvátország, Görögország, Ciprus és Málta tengerpartjai, valamint Ausztria szabadvizeinek minősége legalább 94 százalékban kiválónak bizonyult 2022-ben.

Rendszeresek az ellenőrzések

A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik, egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer. A vízmintavétel mellett a helyszínen vizsgálják, hogy van-e a bármilyen látható szennyezés, például kátránymaradék, üveg, műanyag, gumi, egyéb hulladék vagy intenzív hínárosodás. A sekélyebb, könnyen felmelegedő állóvizekben a vízvirágzásnak nevezett cianobaktérium burjánzás jeleit (a víz elszíneződését, habzását) is követik.

A természetes fürdővíz minősítése a baktériumok száma alapján történik, négy év legalább 16 eredménye alapján. Az értékelés a vízminőség ingadozását is figyelembe veszi, így megállapítható, hogy mekkora a szennyezés kockázata: a kiváló vagy jó minőségű fürdővizekben nagyon alacsony, a kifogásoltakon túl gyakori a biztonságos fürdőzéshez, de ott sem folyamatosan rossz a fürdővíz minősége. Ez a kockázatalapú értékelés az esetlegesen fennálló egyéb egészségügyi kockázatokat is követi.
    
Számos betegséget okozhat a rossz vízminőség

A fürdőzés csak kijelölt fürdőhelyeken biztonságos, azonban nem minden esetben lehet első ránézésre megállapítani, hogy kijelölt fürdőhelyről van-e szó. Vannak olyan helyszínek, ahol a feltételek adottak, mégsem jelöltette ki a terület tulajdonosa, és a szükséges vízvizsgálatokat sem végzik el. A kifogásolt vagy a nem ellenőrzött vízminőségű fürdőhelyeken a fürdőzők elsősorban hányással, hasmenéssel járó megbetegedéseknek, szem- vagy fülgyulladás kockázatának vannak kitéve – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A minősítés az uniós követelményeknek megfelelően négy év teljes adatsora alapján készült.

Fotó: Pixabay