Kezdőlap LIFE MAGAZIN Női Napozó

Bé-kés óriások Horvátországban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Egyáltalán nem ritka, hogy bálnát észlelnek a mediterráneumban tavasszal vagy a nyár korai szakaszában. A múlt héten éppen Horvátországban sikerült rögzíteni néhány békés óriás úszását, akik legalább tizen lehettek, ami mégis egy ritka pillanat.

Idén februárban az Adrián is észleltek már bálnát. Akkor is a horvát partoknál sikerült levideózni egy cetet, e hét elején is déli szomszédjainknál fedeztek fel úgy fest, hogy két csapatot, egészen pontosan Vis szigeténél, az ország délebbi régiójában. Barázdás bálnák voltak, akik a kék bálna után a második legnagyobb bálnafélének számítanak: kifejlett egyedeik akár 20 méter hosszúra és 70 tonnásra is megnőhetnek.

Természetesen horgászat közben figyeltek fel a hatalmas állatokra: drónnal rögzítették méltóságteljes úszásukat. Zavartalanul, nyugodtan haladtak, az emberek sem zavarták meg útjukat. A táplálékot kereső bálnákra nézve egyébként a legnagyobb veszélyt maga az ember jelenti: a szemetünk, a hajók csavarjai, hangjai, melyek megzavarják fejlett, de zajoktól sérülékeny kommunikációjukat. És persze a célzott bálnavadászat, ami sajnos még mindig nem mindenhol számít tiltott és büntetendő tevékenységnek.

A horvátok szerencsére védett állatként tisztelik a hatalmas vízi emlősöket. Nem győzik közzétenni minden év elején, hogy a gigantikus élőlények békések és előfordulhatnak a horvát vizeken, viszont mindenki tartsa evidenciában, hogy nem szabad bolygatni, zavarni őket, amíg itt vendégeskednek.