Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A városrész komplex rehabilitációja 837 millió forintból valósult meg.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával megvalósult projekt célja a leszakadással veszélyeztetett területen felmerülő problémák kezelése, és a városrész leromlott területeinek rehabilitációja volt, a területen élők társadalmi beilleszkedésének elősegítése érdekében.

Ennek érdekében az érintett területen található önkormányzati tulajdonú szociális bérlakásokat korszerűsítették, komfortfokozatukat növelték, és a műszaki megújításra is sor került. Az energiahatékonysági szempontokat szem előtt tartva összesen negyvenkét önkormányzati szociális bérlakás megújítására került sor, amely nagy mértékben javítja a bérlők életkörülményeit.

A Vasgyárban 2018. december 31-ig tíz lakást újítottak fel, harminckét lakás felújítására pedig a 2021-2022-es évben került sor.

Ezek az ingatlanok a Harmadik, a Puskin, a Gózon Lajos, a Glanzer Miksa, a Kerpely Antal, a Lónyai Menyhért valamint az Alsószinva utcán vannak.  A lakásokban fürdőszobák és WC-k kerültek kialakításra, az általános felújításra is sor került, ami komfort fokozat emelést és nyílászáró cserét is jelentett.

A felújított lakások egy része társasházi környezetben található, így nemcsak a lakások, hanem a közös társasházi részek is megújultak a Puskin u. 25., a Puskin u. 29., a Puskin 26-28., a Glanzer Miksa u. 22-24., a Glanzer Miksa u. 26-28. valamint a Gózon Lajos u. 19. szám alatt található társasházak esetében. 

A projekt részeként újult meg a Vasgyári út 24. szám alatt található Közösségi Ház is, amely az épület részleges felújítását, a telket körülvevő kerítés és park megújítását jelentette.  

A Kabar utca 42-56. szám alatt harmincnyolc rossz állapotú lakás megszüntetésére került sor. A projekt célul tűzte ki az itt élők elköltöztetését, minőségibb életfeltételek megteremtését, amely a felújításoknak köszönhetően megvalósult.

A projekt 100% mértékben az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A „Miskolc város leromlott városi területeinek rehabilitációja – Vasgyári program” című projekt számára megítélt forrás bruttó 837 000 000 forint volt.

/Nyitókép: A Vasgyári Közösségi Házat is felújították, Fotó: archív, Forrás: Vasgyári Közösségi Ház Facebook-oldala/