A Petőfi-busz a Szent István téren február 8. (szerda) és február 11. (szombat) között, 9 órától 17 óráig várja látogatóit.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából Miskolcra érkezik a Petőfi Irodalmi Múzeum „Átrepülök hosszában hazámon” címet viselő vándorkiállítása. 

A kiállítás megtekintése díjtalan, de csoportok esetén regisztrációhoz kötött. Csoportoknak regisztrálni előzetesen a rakoczi@rfmlib.hu e-mail címen lehet, kizárólag a visszaigazolt regisztráció tekinthető véglegesnek.
A tárlat azonos időben 20 fő számára látogatható, ezen felüli létszám esetén csoportbontás szükséges. A csoportok fogadása miatt egyéni látogatók, családok számára a tárlat megtekintése hétköznapokon 15 óra és 17 óra között, valamint a szombati napon 9 óra és 17 óra között lehetséges. A kiállítás naponta 12 óra és 13 óra között technikai szünet miatt nem látogatható.

A kiállítás képzeletbeli utazásra hív: 1845-ben felszállunk a gyorsszekérre Petőfi mellé, hogy a költő felidézze számunkra múltjának meghatározó állomásait, és velünk együtt fürkéssze jövőjét. 

A Petőfi-buszban megtekinthető impozáns tárlat egyedi megközelítésből, aktuális kutatásokra alapozva mutatja be a magyar nemzeti költészet legendás alakjának karakterét, életművének ismert darabjait. 

A kiállítás gerincét tíz kiemelkedő gyűjteményi darab alkotja, amelyek között a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca éppúgy megtalálható, mint Petőfi századosi kardja.

Minden relikviához tartozik egy-egy kiemelt vers, valamint számos idézet, kézirat, művészeti alkotás és irodalomtörténeti érdekesség, amelyek együttesen egy-egy meghatározó élethelyzetet vagy témakört tárgyalva mutatják be a költő életének legfontosabb állomásait.

Az egyes állomások során izgalmas formai és vizuális megoldások jelenítik meg többek között az Egy estém otthon, a Szeptember végén és Az alföld című verseket.

Mindazok, akik valamely oknál fogva lemaradnának a Petőfi-buszról, a busz anyagával megegyező tematikájú tablókiállítást – már interaktív elemek nélkül – 2023. március 28. és április 5. között megtekinthetik a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Görgey utcai főépületében.

A Petőfi-emlékév alkalmából szervezett kiállítások helyi társzervezője Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár.