Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A csúcstechnológiás robotot a Miskolci Egyetemen mutatták be egészségügyi szakemberek. A Da Vinci robotsebészeti rendszer a minimálisan invazív sebészeti technikák legmagasabb szintjét képviseli. 

A tudományos ülésen robotsebészeti bemutatót is láthattak az érdeklődők. A képzett sebészek által irányított beavatkozások a rendszer segítségével a lehető legpontosabban hajthatók végre, gyorsabb a sebgyógyulás, így rövidebb kórházi ápolás is, vagyis általa nő a műtéti hatékonyság és eredményesség is.

– A kórház feladata a közeljövőben is az lesz, hogy azt a színvonalat tudjuk nyújtani, ami Európában elvárható, és ma már ennek részét jelenti a robotsebészet – hangsúlyozta dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója. 

Kiemelte, hogy az északkelet-magyarországi régió két kiemelt haláloka között a kardiovaszkuláris halálozás és a daganatos eredetű halálozás szerepel. Észak-Magyarországon ma minden ötödik ember daganatos megbetegedés következtésben veszíti el életét. A főigazgató elmondta, hogy intézménye kiemelt szerepet játszik a daganatos betegek ellátásában is.

Orvostörténeti jelentőségűnek nevezte azt az első robotsebészeti beavatkozást prof. dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-főorvosa, amelyet intézménye és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház urológus csapata végzett el. A technológia kapcsán kifejtette, hogy nem a robot operál, kiváló sebészekre így is szükség lesz, a csúcstechnológiás eszköz használata pedig speciális, többhónapos képzést igényel.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban valamivel több mint egy éve használják a Da Vinci robotsebészeti rendszert.

– 2022-ben, év elején került sor az első urológiai műtétre, azóta 274 urológia és 4 nőgyógyászati robotműtétet végeztünk, szinte kivétel nélkül daganatos megbetegedések esetében – foglalta össze dr. Dobosi Zsolt főigazgató kórháza tapasztalatait.