A Miskolci Állatkert idén ünnepli alapításának 40. évfordulóját, a jubileum alkalmából pedig számos programmal és érdekességgel készül.

A hat állomásból álló sétán bárki részt vehet, aki március 24-én, szombaton 10 és 15 óra között az állatkertbe látogat. 

A tematikus séta mellett az érdeklődők látványetetéseken is részt vehetnek, és ha szerencséjük van, a január 25-én született perzsaleopárd-kölyköt is megpillanthatják, hiszen Ramin egyre több időt tölt a szülőszobaként szolgáló odún kívül.

A gyalogtúrához szükséges állomásismertető- és pecsétlapokat már délelőtt kilenc órától elkezdik kiosztani az érdeklődőknek, így az időben érkezők biztosan nem maradnak le a barangolásról.

Érdemes összeszedni az  állomáshelyek bélyegzőit, hiszen az összegyűjtött pecsétekért az út végén a legkisebbeket meglepetés várja.

A séta hat állomása alatt a látogatók – a Miskolci Egyetemnek és a Mivíz Kft.-nek köszönhetően – érdekes kísérleteken és bemutatókon keresztül követhetik végig a víz útját egészen annak forrásától a talajba való visszakerülésig.

Megtudhatják, honnan ered Miskolc ivóvize, a „Tiszta víz, élhető jövő” című állomáson pedig az ivóvíz tudatos felhasználásával, beosztásával és védelmével kapcsolatban tanulhatnak új dolgokat. 

A túra következő megállója az ásványvíz témáját járja körbe, itt olyan kérdésekre kaphatnak választ a résztvevők, mint hogy mitől ásványvíz az ásványvíz, vagy hogy minden palackozott vizet ásványvíznek nevezhetünk-e.

A soron következő megállónál a szennyvíz és annak megtisztítása lesz a középpontban. Ezután a látogatók egy olyan állomáson találhatják magukat, ahol arról tanulhatnak, hogyan lehet megelőzni a talajpusztulást és a vízszennyezést, valamint arról, milyen módon szűrődik át a víz a talajrétegen, bejutva így a tiszta ivóvízkészletekbe. 

A séta utolsó állomásán barlangászok tartanak bemutatót, akik a karszthegységek mélyén térképezik fel az ott található vízkészleteket.

Az állatkert a jubileum részeként minden hónapban felhívja a figyelmet egy-egy kiemelt állatfajra. A Miskolc Zoo legutóbb a 30. évfordulóra tekintett vissza, akkor mutatkoztak be történetének első észak-amerikai kúszósülei.

Az urzonnak is nevezett állatok hazája Észak-Amerika, elsősorban fákon élnek, és a sülök rokonságába tartozó rágcsálók. Hátukat és farkukat mintegy harmincezer tüske borítja, amely hatékony védelmet biztosít számukra a legtöbb ragadozóval szemben.

Jelenleg három kúszósül várja a látogatókat az idén 40 éves Miskolci Állatkertben.