Kezdőlap KÉK HÍREK

Borsodi férfiakat gyanúsítanak védett szürke farkasok kilövésével

Elfogtak három férfit, akik évek óta rendszeresen, illegálisan lőttek ki fokozottan védett szürke farkasokat.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közleménye szerint természetkárosítással gyanúsítanak egy 33 és egy 49 éves putnoki, valamint egy 43 éves edelényi vadászt. Hozzátették: a három férfi tisztában volt azzal, hogy a védett ragadozók pusztítása tiltott, hiszen mindannyian évek óta vadásznak, különböző vadásztársaságok tagjai.  

Az állatok természetvédelmi értéke egyedenként 250 ezer forint.

A KR NNI január 24-én fogta el a három férfit, az akcióban, illetve a hozzájuk köthető ingatlanokban tartott kutatásokban részt vett a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége is, mivel az ügyben érintetteknek engedéllyel tartott vadászfegyvereik voltak.    

A Putnokon, Felsőnyárádon és Edelényben tartott kutatások során a nyomozók számos, a gyanút megerősítő tárgyi bizonyítékot találtak, köztük elejtett farkasok koponyáját, fogazatát, valamint elpusztított állatokat tartalmazó elektronikus adatokat. Ezeket, valamint mindhárom férfi engedéllyel tartott vadászfegyvereit és lőszereit is lefoglalták. Az elejtett állatok tetemeit szakértő vizsgálja – közölte a rendőrség.

A három borsodi férfi jelenleg szabadlábon védekezik.