A Borangoláson ezentúl zöld utat adnak a zöldnek!

Hogy milyen lesz az egyre bővülő XI. Avasi Borangolás? Elsőként lássuk számokban: 68 helyszín a Celláriumtól az Avasi kilátón át a Papszer utcáig, 24 magánpince, 30 vendégváróhely, 10 sátor, 97 borászat, 22 gasztrós, 20 koncerthelyszín és 55 fellépő.

A tavalyi tizedik évforduló remek alkalom volt az összegzésre. A régió egyik leglátogatottabb borgasztronómiai rendezvényeként úgy gondolták, itt az ideje látványosabb lépésekben fejlődni, és olyan területeken is megerősíteni a jelenlétüket, amelyek bár nem feltétlenül szorosan kapcsolódnak a tematikánkhoz, de fontosnak érzik kihangsúlyozásukat ebben a szélsebesen változó világban.

Ezért a már jól ismert programokon túl, mint a Bandukoló gyermekprogram, a kézműves- és mesefoglalkoztatók, az exkluzív borkóstolók, a borcsevejek, a ginkóstoló, a gasztronómiai ínyencségek, a fényfestés és a változatos zenei kínálat.

A Borangoláson ezentúl zöld utat adnak a zöldnek: a szervezők célja a rendezvény fenntarthatóbbá tétele, az ökológiai lábnyomunk fokozatos csökkentése, évről évre egyre többet téve az Avas-hegy természeti értékeinek megóvásáért. A környezettudatos életmód fontosságára is felhívják a vendégek figyelmét a papírtányérokkal, visszaváltható poharakkal, és a rendezvényt megelőző közösségi szemétszedéssel, melyre szeretettel várnak mindenkit 2023. május 6-án, szombaton 10 órakor az Avasi Bortanyánál.

Harsogjon az új szlogen: Must mutasd meg!

Nagy örömmel mutatják be örökmozgó „szuperhőseinket”, az AVASembert és a kisAVASembert. Első alkalommal hívjuk ki a soha meg nem álló gyerkőcöket és a sportokban jeleskedő, aktív kikapcsolódást előnyben részesítő felnőtteket egy izgalmas és különleges vetélkedőre. A gyerekeknek szóló kisAVASember Kihívás elsősorban ügyességi és gyorsasági versenyekkel várja a megmérettetésre vágyó kicsiket, míg az AVASember Kupa elhódításához az ügyességen és a gyorsaságon túl már erőnlétre is szükség lesz.

A hagyományőrzést is szeretnénk fókuszba állítani, ebben a Szabír Lovasíjász és Hagyományőrző Alapítvány, illetve a Torockói Íjász Szer Egyesület lesz segítségükre egy hat méter átmérőjű, igazi mongol jurtával, ahol beszélgetésekkel, daltanítással és táncházzal vezetik be az érdeklődőket őseink világába.

Kézműves vásárt és jótékonysági árverést is rendeznek, mellyel a tehetséges fiatalok támogatása a cél. A jótékonyságnak azonban itt nincs vége: a figurás poharak eladásából a Miskolci Állatsegítő Alapítványt (MÁSA) támogatják. Emellett Borsod vármegye népművészeti egyesületei érkeznek egymással karöltve, hogy bemutassák a néphagyomány gyöngyszemeit, különböző népi viseleteket próbálhatnak fel a vásár látogatói.

A Borangolás egyik legfontosabb és legbiztosabb alappillére a minőségi, eklektikus zenei kínálat. Az elmaradhatatlan muzsikaszóról 55 fellépő gondoskodik majd, akik a lehető legkülönfélébb stílusokban alkotnak. Folk, jazz, rock, street punk, akusztikus gitárzene, ska, sanzon csendül majd fel a nagyszínpadoktól az utcazenészek apró hangfalain át a tekervényes, eldugott kis utcákig.

Fellép majd Auth Csilla, a Csík zenekar, a Zsaya, a Djabe, Sub Bass Monster, az NKS, a MiniArt-űr, a Z!ENEMi, a Bíborszél, az Ildi Rider és még sokan mások…

A Borangolás első napja szakmai nap, a pincék május 12-13-án tartanak majd nyitva.

Várnak minden kedves Borangolót 2023-ban is a város legnagyobb összeölelkezős, több napos kerti partijára!

A XI. Avasi Borangolás főtámogatói a MIReHu Nonprofit Kft. és az OTP Bank. Kiemelt támogatónk az Avalon Fleet. Emeljük poharunk Miskolc városára, köszönjük a partnerséget!