Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Kultúra

Bővült a Kolodko szobrok száma

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szelfipontok számát gyarapítja valamennyi mini csoda. A közösségi posztok szereplője egy-egy szobrocska. Bájuk olyannyira népszerű, hogy lassan Kolodko térkép kell a meglelésükhöz, egy napos kirándulás szerveződhet a felkutatásukra. Nos a sor bővült.

Drakula a Vajdahunyad várnál

A legújabb szobrocska, úgy tűnik, Lugosi Bélát ábrázolja, aki éppen Drakula filmes megformálása révén vált világhírűvé. Az alak búsan lehajtott fejjel egy könyvet olvas. A népszerű gerillaszobrász alkotásaival nem könnyű találkozni, noha  elszórtan egyre több kis szobrocskája jelenik meg Budapesten.

 Legújabb alkotására is járókelők bukkantak, maga a művész a cikk megjelenéséig még nem tette közzé közösségi oldalán ezt a munkáját.

A mini alak kifejezetten művészi kompozíció. Bár maga Drakula kitalált személy, karaktere részben valós személy mintájára épül.

Hogy mi köze van a Vajdahunyad várához Drakulának?

Lugosi Béla, Drakula mellszobrát 2003-ban az éj leple alatt helyezték el a városligeti Vajdahunyad-vár délkeleti fülkéjében. Csak hosszas kutatás után, tizenhárom évvel később derült ki, hogy a szobor alkotója a német Hartmuth Zech, aki saját honlapján mindent gondosan dokumentált. 

 (fotó/forrás: ararat100 / Köztérkép)