Egy 17 éves miskolci fiú chatfórumokon osztotta meg azt a tervét, hogy valamelyik általános iskolába fog fegyverrel berontani és lövöldözni. 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) emberölés előkészületével gyanúsította meg, majd bűnügyi őrizetbe vette és kezdeményezte letartóztatását, amit a Miskolci Járásbíróság tegnap (április 2.) egy hónapra el is rendelt. A rendőrségi közleményben az áll, hogy az emberölés előkészületének büntetési tétele akár öt évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

A miskolci fiatal különböző közösségi platformokat használva fejezte ki a világban elkövetett iskolai lövöldözések iránti szimpátiáját, továbbá lőfegyvert használókról, fegyveres konfliktusokról, bűnözőkről posztolt, és kifejezte azt a vágyát, hogy maga is fegyvert használhasson.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát (KR NNI) a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ (NEBEK) Interpol Irodája értesítette március 29-én arról, hogy az egyik külföldi társhatóság egy közösségi online oldalon egy élet elleni bűncselekménnyel kapcsolatos bejegyzést észlelt, ami egy magyarországi felhasználóhoz köthető.

Beindult a gépezet: a KR NNI Nyomozó Főosztály Erőszakos Bűncselekmények Elleni Osztályának nyomozói átadták a kapott információkat a Terrorelhárítási Központ (TEK) Felderítési Igazgatóságának, akik azon dolgoztak, hogy minél előbb beazonosítsák a felhasználót. Az összehangolt akciónak köszönhetően 24 órán belül sikerült azonosítani a bejegyzést közzétevő 17 éves fiút.

Az esetleges tragédiát megelőzendő azonnal rajtaütöttek. A TEK műveleti egysége fogta el őt miskolci otthonában március 30-án, csütörtök este. Budapestre vitték, ahol még az éjszaka folyamán gyanúsítottként hallgatták ki.

A fiúnak az volt a szándéka, hogy ha betölti a 18-at, fegyvert vásárol majd és az engedélyeztetési eljárással is teljes mértékben tisztában volt.

Tervbe vette azt is, hogy a lövészeti technikák megfelelő elsajátításához lövészklubba jár majd. Rendszeresen keresett fel olyan weboldalakat, amelyek az Egyesült Államokban a közelmúltban történt lövöldözésről számoltak be.

A Miskolci Járásbíróság álláspontja szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított a bizonyítást veszélyeztetné tárgyi bizonyítási eszköz,valamint elektronikus adatok megsemmisítésével, elrejtésével, esetleg szabadlábon lévő társaival összebeszélne, őket az eljárásról tájékoztatná. Fennáll annak a veszélye is, hogy a cselekményt folytatná, vagy az előkészített bűncselekményt véghez vinné.

Mindezekre, valamint a bűncselekmény kiemelkedő társadalomra veszélyeségére tekintettel rendelte el a bíróság egy hónapra a letartóztatását, melyet javítóintézetben kell végrehajtani. 

A végzés nem végleges. 

A rendőrség felhívja a fiatalok figyelmét, hogy az interneten bármely közösségi oldal, még ha zártnak tűnik is, nagy nyilvánosságnak számít. Az ott kiposztolt és megosztott tartalmak nem magánbeszélgetések, egy szónak vagy mondatnak akár súlyos következményei is lehetnek.
A TEK és a KR NNI egyetértésben közölte, hogy a hatóság minden, a tudomására jutó, az élet kioltásával járó bűncselekmény gyanúja esetén, a tragikus végkifejlet megelőzése érdekében haladéktalanul megteszi a szükséges és nélkülözhetetlen intézkedéseket.
 A közleményben azt kérték: aki úgy érzi, hogy külső segítségre van szüksége pszichés problémái megoldásához, keressen fel szakembert, vagy vegye fel a kapcsolatot valamelyik lelkisegély-szolgálattal. Aki pedig a környezetében észlel mentális problémával küzdő személyt, jelezze a hatóságoknak.