Gondoltad volna? Pedig igaz! A múzeumlátogatást sokan komoly „valaminek” gondolják, ami igaz is. Hiszen a történelem megelevenedése valóban egyfajta súlyt tesz ránk, a szó legnemesebb értelmében. Mutatjuk egy speciális kutatás eredményét!

„Alig negyed óra alatt jobb kedvre derül, aki Beethoven IX. szimfóniáját hallgatja, miközben Klimt Beethoven-fríz című alkotását nézi”

– ezt derítette ki a Bécsi Egyetem kutatócsapata.

A bécsi Szecessziós ház jóvoltából ezt most Te is kipróbálhatod!

A Bécsi Egyetem pszichológusai arra kérték a ház látogatóit, hogy nézegessék Klimt alkotását, miközben a műalkotást ihlető művet, Beethoven IX. szimfóniáját hallgatják. Egy másik csoport zenehallgatás nélkül tette ugyanezt. 

A vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy akik zenét is hallgattak a festmények szemlélése közben, lényegesen jobb élményben részesültek, és csökkent a stressz-szintjük is.

A kutatás vezetőjét idézzük

Aki nem volt más, mint az ismert Helmut Leder. Leszögezte, ha egyszerre két érzékszervünkön keresztül ér bennünket művészi hatás, az jelentősen felerősíti az esztétikai élményt. 

„Ezáltal csökken a félelem és a szorongás. A projekt során azt is megállapították, hogy már 14,3 percnyi idő a múzeumban – zenével vagy anélkül – csökkentette a látogatók stressz-szintjét, és jobb kedvre derítette őket.”

Azt is kiemeli, hogy ez az eredmény, a pozitív elmozdulás szint attól is függ, hogy valódi művészeti élményről vagy éppen giccsről van szó. Úgy látják ez utóbbi esetében nem jelentkezik az eredmény. 

Aki szeretné, a múzeum jóvoltából most kipróbálhatja a hatást: fülhallgatókat bocsátanak a látogatók rendelkezésére, amelyeken keresztül szemlélődés közben Beethoven IX. szimfóniáját hallgathatják.

(forrás:kultura.hu, APA PsycArticles, fotó: Wikimedia)