Az olaj nélküli fritőz használatával a serpenyőben sütést és a hagyományos sütő beizzítását is kiválthatod. Szuperereje a forró levegő, így zsiradék hozzáadása nélkül is finom és ropogós lesz, amit beleteszel, másik nagy előnye pedig az, hogy a sütési idő jóval rövidebb ebben, mintha hagyományos sütőben készítenéd az ételt.
Almachips
Ízletes és egészséges fogás, amit sütőben alacsony hőfokon 5-6 óra leforgása alatt lehetne elkészíteni. Az olaj nélküli fritőzzel megspórolhatod ezt a végtelennek tűnő sütési időt, a végeredmény mégis mennyei.
Hozzávalók:
• 1 közepes méretű alma
• 1/2 citrom
• 1/2 evőkanál nádcukor (el is hagyható)
Így készül:
1. Az egészségvédő hatásáról is híres almát alaposan megmossuk és meghámozzuk.
2. Eltávolítjuk a magházát, majd olyan vékony szeletekre vágjuk, amilyenre csak tudjuk. A legjobb, ha van kéznél egy burgonyahámozó, aminek a héj eltávolításakor is nagy hasznát vehetjük.
3. A felszelt almára csavarjuk a citrom levét, és ha az étrendünk megengedi, vékonyan meghintjük nádcukorral.
4. Az olaj nélküli sütőt 160 fokra állítjuk, és 5 percig sütjük benne a kosárba fektetett almaszeleteket. Ha letelt az idő, 180 fokra emeljük a hőfokot és még 2-3 percig sütjük.
5. A sütési idő második felében rajta kell tartani a szemünket, mert az igazán vékony szeletek könnyen odakapnak, ha nem vigyázunk.
6. Ha elkészült (akkor jó, ha még világos marad a színe!), egy tálra tesszük és más teendőnk nincs is vele.
Sült gesztenye
Ha van olaj nélküli sütőd és odavagy a sült gesztenyéért, érdemes kihasználni, amíg még találsz a piacon vagy a szupermarketben gesztenyét! Amellett, hogy sütőben és serpenyőben is készítheted, jó, ha tudod, hogy forrólevegős sütőben is szuper lesz!
Hozzávalók:
• 35 darab gesztenye
Így készül:
1. Megmossuk és átválogatjuk a gesztenyét. Ha sérült, penészes vagy lyukas darabot találunk, azt kidobjuk.
2. Domború felükkel felfelé fordítjuk a gesztenyéket és X-alakban bevágjuk.
3. Az olaj nélküli sütőt felmelegítjük 180 fokra, és 15-20 percre betoljuk a kosárban szépen elrendezett gesztenyéket.
4. Az utolsó 7-8 percben érdemes időnként kinyitni és rápillantani, nehogy túlsüljenek.
Fűszeres réparudak
Szuper választás köretnek, ha már unod a monotóniát, de önálló fogásként is megállja a helyét, főleg ha mártogatósként kínálsz mellé egy kis hummuszt vagy szépen kikevert joghurtot.
Hozzávalók:
• 380 gramm sárgarépa
• Szárított rozmaring
• Őrölt zsálya
• Só ízlés szerint
• 1 kiskanál olívaolaj
Így készül:
1. A répát alaposan megmossuk, meghámozzuk és a végeit levágjuk.
2. Először hosszában elnegyedeljük, majd keresztben félbevágjuk a zöldséget, hogy kisebb méretű hasábokat kapjunk.
3. Egy tálba tesszük, meglocsoljuk az olajjal és kedvünk szerint fűszerezzük, végül enyhén megsózzuk.
4. Az olaj nélküli sütőt 200 fokra állítjuk és betoljuk a kosárban szépen elrendezett fűszeres sárgarépát.
5. A 3. perctől kezdve időnként megrázogatjuk, hogy egyenletesen süljön át a melegen, langyosan és hidegen is ízletes fűszeres répa.