Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A legjobb strandos kaja, jelenleg botrányosan felment az ára ha a Balatonnál akarsz ilyet enni…igen-igen, ez a lángos! Pedig igazából fillérekből otthon is elkészítheted! Érdemes nem az év legmelegebb napját választani a sütéshez, mert a konyhában, a forró olaj mellett állni nem a legjobb móka, de ha egy kis sör, medence akad a közelben, akkor nincs kifogás! Lángos sütésre fel!

Hozzávalók 8 – 10 db lángoshoz

700 ml langyos víz

50 g élesztő

1 tk cukor

1 kg kenyérliszt

2 tk só

 

bő olaj a sütéshez

A feltéthez: reszelt sajt, 1 nagy doboz tejföl

A vizet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és beleszórjuk a cukrot, majd megvárjuk, amíg aktiválódik, azaz felfut (4-5 perc). A lisztben elkeverjük a sót, majd beleöntjük a felfuttatott élesztős vizet, és kidagasztjuk a tésztát. Letakarva 1 órát kelesztjük, majd amikor a duplájára nőtt, elkezdjük melegíteni az olajat. Mikor elérte a 170-180 fokos hőmérsékletet, olajos kézzel, teniszlabda méretű darabokat tépünk le a tésztából, vékony, korong alakúra formázzuk, és bő, forró olajban kisütjük a lángosokat. Oldalanként pár perc elég is nekik. Papírtörlőre szedjük őket, vastagon megkenjük tejföllel és megszórjuk egy jó nagy adag sajttal.

Forrás: StreetKitchen