Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Sport

Eldőlt: Mégis Szófiában, zárt kapuk mögött rendezik meg az Eb selejtező mérkőzést

Az utóbbi napokban több forgatókönyv is felmerült a Bulgária – Magyarország Eb selejtező mérkőzést illetően, nehéz követni, hogy éppen hol tart a történet.

Először Szófia volt porondon, de a szurkolók tüntetését elkerülendő egy másik helyszín, Plovdiv merült fel, ahol zárt kapuk mögött rendezték volna meg a mérkőzést. Ez történt vasárnap, de hétfőn kijelentették, hogy az ottani Hriszto Botev Stadionban nem lehet megrendezni a csütörtökre kiírt Bulgária–Magyarország Európa-bajnoki selejtezőt. – adta hírül a Nemzeti Sport. Mint írják, a sportal.bg hétfőn ellátogatott a plovdivi stadionba, és beszámolója szerint a tetőszerkezet építési munkálatai hétfőn sem álltak le. A létesítmény környéke tele van fémszerkezetekkel, az északi és déli lelátó mellett daruk állnak, a stadionban építőmunkások dolgoznak, és a stadionon belül egyelőre hiányoznak azok a LED-panelek és plakáthelyek, melyek állandó elemei az UEFA égisze alatt rendezendő mérkőzéseknek.

Három a magyar igazság, így miután kiderült, hogy a Hriszto Botev Stadion jelen állapotában alkalmatlan a meccs lebonyolítására, felmerült egy harmadik lehetőség is, méghozzá Kardzsali. A város polgármestere, Erol Mümün közölte, hogy 99 százalékos biztonsággal kijelenthető, hogy a helyi Arda Aréna lesz a mérkőzés helyszíne. – számolt be a sportal.bg. Egy másik bolgár hírforrás, a topsport.bg, arról írt, hogy még a szövetségnél sem tudják, a stadion megfelel-e az UEFA előírásainak, azaz lehet-e ott Eb-selejtezőt játszani.

Ma úgy tűnik, véget ér a találgatás és pont kerül a mondat végére. Az MLSZ közleményben tájékoztat a hivatalos álláspontról, miszerint az UEFA ma délelőtt arról tájékoztatta a magyar szövetséget, hogy a bolgár szövetség kérésére Szófiában, zárt kapuk mellett rendezik meg a csütörtöki Európa-bajnoki selejtező mérkőzést. A találkozó magyar idő szerint 18 órakor kezdődik.

A Magyar Labdarúgó-szövetség úgy fogalmazott, példátlan, teljes mértékben indokolatlan és súlyosan sportszerűtlen az a káosz, ami a helyszínnel kapcsolatban kialakult.

Még egy családi nyaralást sem lehet így megszervezni, nemhogy egy komoly téttel bíró, emberek sokaságát érintő és milliókat érdeklő nemzetközi labdarúgó-mérkőzést. A bolgár szövetség lehetetlen helyzetbe hozta az UEFA-t és a magyar szövetséget is: kihasználva, hogy mindkét szervezet a sportszerűséget tartja szem előtt, és minden esetben arra törekszik, hogy a pályán dőljön el a továbbjutás kérdése. A szabályok alapján a helyzet egyértelmű: ha a magyar válogatott nem utazna el a most kijelölt helyszínre, játék nélkül veszítené el a mérkőzést, ami nyilvánvalóan vállalhatatlan opció minden labdarúgást szerető magyar ember számára. Ezért az MLSZ alkalmazkodik a döntéshez, a magyar csapat holnap elindul Szófiába, és csütörtökön pályára lépve a szurkolók távolból is érezhető támogatása mellett mindent megtesz azért, hogy kiharcolja az Európa-bajnokságra való kijutást. -zárja közleményét az MLSZ.

Kép: MTI