Elektromos légi taxival a városi duggók ellen

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Embraer, a brazil repülőgépgyártó, Sao Paulo közelében új gyárat épít elektromos repülő taxik gyártására, amelyek reményei szerint 2026-tól a levegőbe emelkednek.

 

A leányvállalata, az Eve által gyártott repülőgép egy kis helikopterhez fog hasonlítani, amelyen akár hat ügyfél is elfér.

A tervek szerint egy utazás személyenként 50 – 100 dollárba (17 – 35 ezer forint) kerül.

A vállalat azt mondja, hogy már csaknem 3000 légi taxira van megrendelése.

Reméli, hogy idén összeállítják a prototípust. Az amerikai szabályozó hatóságok a közelmúltban közzétették azt a menetrendet, amely szerint a légi taxik már 2025-ig repülhetnek.

A repülő taxinak függőleges fel- és leszállásához nincs szüksége kifutópályára, de nagy távolságokat képes megtenni, mint egy repülőgép. Mivel csak tisztán elektromos motorokat használnak, csökken a zaj és a környezetszennyezés a szabványos repülőgépekhez képest.

Azzal érveltek, hogy a repülőgép segíthet csökkenteni a forgalmi torlódásokat a zsúfolt városokban anélkül, hogy túl drága lenne az ügyfelek számára. A rakomány szállításának alternatívájaként is tekintenek rájuk.

A gyárat Taubate városában építik meg, mintegy 140 km-re Sao Paulótól, Brazília gazdasági fővárosától.

A drónszerű személygépjárműveket kezdetben taxiflottákban használják majd – jelentette az AFP hírügynökség.

Az első járatokon pilóta lesz, de a cég tervei között szerepel az önvezető járművek későbbi bevezetése is.

A járművek 100%-ban elektromosak lesznek, ami lehetővé teszi a károsanyag-kibocsátás mentes repülést.

Foto:Eve