A sofőr a záróvonalat átlépve, az előtte álló autót kielőzve, a lezárt félsorompók között szlalomozott autójával.

A 19 éves monosbéli férfi a Mezőkeresztes és Mezőnyárád közötti vasúti átjárónál hajtotta végre mindezt augusztus 10-én. Az autóvezető – és az általa veszélyeztetett többi autós – szerencséjére a szabályszegés elkövetésekor nem érkezett abban a pillanatban vonat, így nem történt baleset.

Szerencsétlenségére viszont a tilos manővert egy kamera rögzítette. A hatóság a gépjármű vezetőjének a beazonosítását követően a férfival szemben 60 ezer forint közigazgatási bírságot szabott ki.

Természetesen a legnagyobb veszélyt egy abban a pillanatban érkező vonat jelentette volna. Felmerül azonban a kérdés, mi játszódik le ilyenkor a szabályosan várakozó autósok fejében? Mi történik például akkor, ha valamelyik sofőr megijed a félsorompók között szlalomozó autótól, ösztönösen „menekülni” próbál és rálép a gázra, majd belehajt az előtte állóba, az árokba, vagy a félsorompóba? Nem tudhatjuk ugyanis, hogy kiből milyen reakciót vált ki egy ilyen mértékű, más autóst is súlyosan veszélyeztető szabálytalankodó tevékenysége. Arról már nem is beszélve, milyen érzések játszódhatnak le egy éppen akkor érkező vonat vezetőjében, aki kötött pályán haladó járművével nem valószínű, hogy el tudja kerülni az ütközést…

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya a közlekedési balesetek megelőzésének érdekében az alábbi szabályokra hívja fel figyelmet:

  • A vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad!

  • Biztosított vasúti átjáróra járművel csak abban az esetben szabad ráhajtani, ha a teljes sorompó mindként sorompó rúdja nyitott véghelyzetben áll, a fényjelző vagy hangjelző berendezés jelzést nem ad, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér fényjelzést ad!

  • A vasúti átjáróban, és közvetlenül vasúti átjáró előtt előzni TILOS!

  • Kérünk mindenkit, hogy a legkisebb kétség esetén is álljanak meg az átjáró előtt és csak, ha kétséget kizáróan meggyőződtek arról, hogy nem áll fenn veszély, akkor haladjanak át!