Hogy a gyermekdalban szereplő Éliás Tóbiás valóban szereti-e, nem tudni, a zalai Őrségben viszont jellegzetes étel a dödölle, amit ott készítenek csak igazán tökéletesen. Egy biztos, számunkra a paraszti konyha egyik legolcsóbb és legfinomabb étele, amit valaha kóstolhatunk.

Ahány név, annyi elkészítési mód is jellemzi ezt az ételt! A dödöllétől teljesen eltérő módon gánicának vagy gancának is hívják. Így van az is, hogy sokan lisztes krumpliból ajánlják a készítését, hogy tartalmasabb legyen, valahol újkrumpliból, hogy ropogósabb. A bizonyos az, hogy a szegény konyhák abból és azzal készítették, ami éppen akadt. Káposztával, hagymával, szalonnával, tejföllel, de ünnepnapokon pörkölttel. Érdemes ezt is kalákában készíteni, azaz többen, asszonyok, gyerekek együtt sodorni a tésztát, hogy gyorsabban elkészüljön és akár másnapra is maradjon, ha csak nem kapkodják ki a férfiak idő előtt a vájlingból.

Nézzük a receptet:

Dödölle

Hozzávalók 4 főre:

  • 1kg sárga burgonya + a víz, amiben főtt
  • 600g liszt
  • 1 ek só
  • 1 kk őrölt bors
  • 150g szalonnazsír

Elkészítés: A burgonyát hámozva, kockázva, annyi sós vízben főzzük meg, amennyi éppen ellepi. Mikor megfőtt, a vízben törjük össze a burgonyát, megszórjuk a liszttel és 10 percig erősen kavarjuk a főzőlapon fakanállal. Könnyíthetünk a kikeverésen, ha a lisztet 3 részletben adjuk csak a tört burgonyához. Bő zsiradékot melegítünk, galuskákat szaggatunk a masszából, úgy sütjük ki egy serpenyőben a dödölléket.

Jó étvágyat hozzá!