Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A púpos bálna viszont lekerült a listáról. A Természetvédelmi Világszövetség veszélyeztetett fajokról vezetett vörös listáján jelent meg ez a szörnyű adat az éves jelentésben.  A megfigyelt vadon élő fajok populációi 1970 óta átlagosan 69 százalékkal csökkentek. 

„A következő évtizedekben akár egymillió faj is kihalhat, ha a tendencia nem fordul meg”

– olvasható a WWF értékelésében. 

A világszerte mintegy 147 500 állat- és növényfaj van nyilvántartásban. 2022-ben több mint 41 100 szerepelt a veszélyeztetett kategóriában, több, mint valaha. A kétéltűek 41 százaléka, az emlősök 27 százaléka, a tűlevelűek 33 százaléka, a madarak 13 százaléka, a cápák és ráják 37 százaléka, a korallok 36 százaléka, különböző rákok 28 százaléka, a hüllők 21 százaléka és a cikászok 69 százaléka került fel a listára az IUCN honlapja szerint.

A jelentés idén két állatfaj, a rénszarvas és a császárpingvin példájával hívta fel a figyelmet a biodiverzitás védelmének fontosságára. 

Mutatjuk a szomorú adatokat

2000-ben az Oroszország északi-sarki térségében elterülő Tajmír-félszigeten még egymillió példányból álló rénszarvaspopuláció élt. A klímaváltozás és az orvvadászat miatt mára csupán a negyede maradt fenn. 

A császárpingvinek ismert kolóniáinak pedig 80-100 százaléka halhat ki 2100-ra, ha nem mérséklődik a jelenlegi üvegházhatásúgáz-kibocsátás. 

A púpos bálna lekerült a listáról

Vagyis van sikeres mentés is. A nepáli tigrispopulációt és az ausztrál vizekben élő púpos bálnákat is levették a vörös listáról, ez utóbbi létszáma 1500-ról 40 000–65 000 példányra emelkedett.

(fotó:  Dmitry_Chulov,  Getty Images)