Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Kultúra

Te tudod mi hiányzik a képről?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Segítünk! Gombóc Artúr. 

"Valami hiányzik a képről… Nektek is, ugye?  Lehet, hogy társaihoz hasonlóan Gombóc Artúr is elrepült a szilveszteri tűzijáték elől? Netán valakit zavart a mi kis dundi Kolodko szobrunk?  Vagy egyszerűen csak egy kis csoki után nézett?"

Ez a poszt olvasható a Tihany Hivatalos Turisztikai oldalon. Vagyis jelenleg üresen áll Gombóc Artúr helye. 

De mik is ezek a kis miniatűr csodák?

Kolodko Mihály ukrán-magyar szobrászművész.  Legtöbb szobra Ungváron található, de miután 2017-ben áttelepült Magyarországra, itt is megjelentek alkotásai. Az apró szobrok hamar népszerűséget szereztek maguknak.


Mekk Elek szobrát például olyannyira szerette valaki, hogy el is lopta. A második példánya van kint köztéren,
Mekk Elek 2.0.

A gerillaszoborként elhíresült alkotásokat tulajdonképpen  engedély nélkül helyezik el. De be kell vallani, hogy korábban szabályzat sem volt rájuk. 

No de térjünk vissza a Balatoni idill Gombóc Artúrjához

Gombóc Artúr, a testes kék madár a a  Pom Pom meséi című rajzfilmsorozatban, Csukás István író ötlete alapján született. Sajdik Ferenc grafikusművész alkotta meg. Szinkronhangja az első évadban Körmendi János, majd még a második évad első részében, az évad többi részében hangja Csákányi László.

Jelen pillanatban maximum a mesét láthatjuk, egészen addig míg valahonnan, valaki által vissza nem repül a jól megszokott és szeretett helyére.

Tihanyba…
 

(fotó: Kolodko Art Facebook oldala)