Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

Elrendelték a másodfokú hőségriasztást

A hőség mellett heves zivatarokra is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

A hőségriasztás 2023. június 21-én (szerda) 00.00 órától kezdődően 2023. június 23-án (péntek) 24.00 óráig került kiadásra.

Autóban soha ne hagyjunk gyermekeket és háziállatokat. A kocsiban kánikulában akár 70 Celsius-fok is lehet. Még félig leengedett ablak mellett vagy félárnyékban is percek alatt életveszélyes helyzet alakulhat ki. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy állatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot. Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedők, vigyenek magukkal a szokásosnál több, lehetőleg hűtött folyadékot.

A kánikula fokozottan veszélyes az idősekre, a kisgyermekekre, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre. A hőségriasztáshoz kapcsolódóan a Miskolci önkormányzatnak különböző intézkedések megtételével szükséges biztosítania a hőség okozta extrém hatások csökkentését. Az intézkedések közé tartozik a többi közt a közterületek gyakoribb öntözéssel történő hűtése és a város meghatározott pontjain ivóvíz biztosítása.

Továbbá, szükséges a hőségtervek aktiválása a szociális intézményekben, valamint azon klimatizált közintézmények listájának közzététele, amelyeket az állampolgárok igénybe vehetnek az extrém hőség során – áll az önkormányzat közleményében.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegye területére a heves zivatar miatt másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki szerdára, valamint a felhőszakadás veszélye miatt első fokú (sárga) figyelmeztetést kapott régiónk.