Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hagyományos báli bevonuláson élőképek fogadták a résztvevőket, amelyek a bál történetét és különböző korszakait mutatták be színészekkel és táncosokkal.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Balatonfüreden, a Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda leányának tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg leendő férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal, aki később az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok-vértanúja lett.   

Emlékére 2003 óta minden évben átadják az őt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot egy olyan embernek, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért és szellemi életéért. Idén ezt a díjat Lengyel Ernő vállalkozó vehette át, aki csaknem húsz éven át volt a báloknak helyet adó Anna Grand Hotel tulajdonosa. 

Az idei 198. Anna-bálon is megválasztották a bál szépét, aki egy aranyalmát és egy modernizált Viktória-mintás herendi vázát nyert. Az idei bál szépe, a 19 éves budapesti Dévényi Alíz lett:

A két udvarhölgy pedig Rothschild- és Apponyi-mintás vázát kapott emlékül.

A 198. Anna-bál szépe, a 19 éves budapesti Dévényi Alíz (k), első udvarhölgye, a 18 éves balatonfüredi Szilassy Laura (j) és második udvarhölgye, a 17 éves békéscsabai Csenke Anna Viktória (b) a bál eredményhirdetése után.

Idén újdonság volt, hogy vonószenekarok adtak szerenádot az Anna-bálba készülő balatonfüredi ifjú hölgyeknek.

Emellett volt Operagála is, a füredi vendéglátóhelyeken pedig élőzene szólt több napon át.

 

 

(Fotók: MTI/Katona Tibor)